Γνώριμος Ερντογάν: «Να σταματήσει η Ελλάδα τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας την επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας και ζητώντας να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών στο Αιγαίο.

Aναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών για την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η νέα ελληνοκυπριακή κυβέρνηση κινείται σε «πιο ειρηνική ατμόσφαιρα», αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια απόσταση τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση, προσθέτοντας: «Μέλημά μας είναι να είμαστε μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου με την ίδια κατανόηση».

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Sabah», ο Ερντογάν ανέφερε ότι ενδεχομένως να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. «Ξέρω τι θα του πω. Θα πω στον κύριο πρωθυπουργό να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση. Δεν ξέρω τι θα κάνουν με τόσο εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ τους δίνουν πολλά όπλα και αυτοί δέχονται. Απορώ εάν οι ΗΠΑ τους τα δίνουν δωρεάν. Νομίζω ότι θα το συζητήσουμε… Δεν θέλω να αυξήσω τον αριθμό των εχθρών μας, θέλω να τους μειώσω».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα, από όπου επέστρεψε στο γνώριμο σκηνικό με απειλές κατά της Ελλάδας και αναφορές στην «γαλάζια πατρίδα».

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα: «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στον δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Και ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε: «Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημά μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της».

Μάλιστα, εανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων είναι να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους.