«Γκολ» εκτός έδρας από τον Κουρτς εναντίον της Μέρκελ

Ως προσπάθεια να μετατραπεί η ΕΕ σε μια «Ενωση χρεών» χαρακτήρισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς την γαλλογερμανική πρόταση για την δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι αυτή η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της παρέμβασης του στο «Τηλε-Συνέδριο» της Χριστιανοκοινωνικης Ενωσης της Βαυαρίας, του αδερφού δηλαδή και κυβερνητικού κόμματος της κυρίας Μέρκελ. Ο Κουρτς φαίνεται αποφασισμένος να πρωτοστατήσει μιας ομάδας αντίστασης στα σχέδια Μέρκελ Μακρόν, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση μαζί με τις κυβερνήσεις Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας.

Η πρόσκλησή του από τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ να μιλήσει στο συνέδριο, δείχνει πάντως ότι και στη Γερμανία εκφράζονται ήδη σοβαρές αντιδράσεις για την «ενδοτικότητα» της καγκελαρίου απέναντι στους Γάλλους. Και ο Βαυαρός πολιτικός ζήτησε από τη μεριά του ενίσχυση της οικονομίας μεν, αλλά με περιορισμό των νέων χρεών για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η διαφοροποίησή του από την κυρία Μέρκελ πιστεύεται ότι εκφράζει απλώς την κυρίαρχη άποψη της κομματικής του βάσης.

Το «συνέδριο της μάσκας» αποτέλεσε σίγουρα μια πολιτική πρωτοτυπία, αφού η συμμετοχή των 250 συνέδρων ήταν μέσω τηλεδιάσκεψης και στέρησε από τον κύριο Ζέντερ τον πανηγυρικό χαρακτήρα και τα χειροκροτήματα, που συνήθως χρωματίζουν τέτοιες εκδηλώσεις.