Γιούνκερ: Από τα καλύτερα της Ε.Ε. το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

Με τα θερμότερα λόγια αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πιο συγκεκριμένα, ο βετεράνος πολιτικός, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση, χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα ως «ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σ’ όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.».

Εκτίμησε δε, ότι το ελληνικό σχέδιο θα «εκσυγχρονίσει το οικονομικό μοντέλο» της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα παράσχει ώθηση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, καθώς μέσα στην επόμενη 5ετία αναμένεται να παραχθεί όφελος (σ.σ. χάρη στην προσδοκώμενη μόχλευση) 60 δισ. ευρώ και 200.000 θέσεων εργασίας.

Στόχος είναι οι ελληνικές προτάσεις να λάβουν άμεσα το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. και να εισαχθούν προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου, ώστε στα τέλη του α’ εξαμήνου να ξεκινήσει η ροή των χρημάτων.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015, ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε, μάλιστα, όταν αναφερόταν στην χώρα μας, ήταν «να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι ένα σπουδαίο έθνος».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Άγκελα Μέρκελ για το Grexit, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της Ελλάδας. «Το 2015 ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη – μέλη, μου έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών–μελών» ανέφερε, απαντώντας σχετικά.

Και συνέχισε: «Εγώ απάντησα ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της ΕΕ και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Τελικά, η Άγκελα Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή του ότι ήταν προς όφελος της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».