Γιώργος Κράλογλου: Σιγά που θα ανακατέψουμε τα κρατικά μονοπώλια

Σιγά που θα ανακατέψουμε τα κρατικά μονοπώλια

Του Γιώργου Κράλογλου


Μετά τις εκλογές, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης θα ξαναμελετήσουν τα έργα… Έτσι δεν γίνεται από το 1980; Τι θα αλλάξει και γιατί…


Αφήστε τους “χορούς”, με τα όσα είπε η κυβέρνηση για τα κρατικά μονοπώλια σε ηλεκτρισμό και νερό. Τα κόμματα και οι Δήμοι θα πουν την τελευταία λέξη.

Με προοπτική εκλογών (έστω και σε 2ετία) δεν παίζεις. Και, πολύ περισσότερο, δεν στριμώχνεις το πελατειακό σου δυναμικό σε ΔΕΚΟ, Δήμους και διαπλοκή.

Δεν αφήνεις από τα χέρια σου τα πιο σπουδαία κρατικά μονοπώλια, στρατηγικής σημασίας, (όχι για την οικονομία, ποιος νοιάζεται για δαύτην…) στην κάθε προεκλογική περίοδο. Δεν διαλύεις τις στρατηγικές ΔΕΚΟ, του κομματισμού, της κρατικοδίαιτης οικονομίας και της διαπλοκής.

Σιγά τώρα που θα ανακατέψεις στρατηγικούς επενδυτές στο ηλεκτρικό σου δίκτυο ή θα μοιράσεις μαζί τους, γιγαντιαία έργα, όπως της σύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα…

Πήγε να το κάνει, βλακωδέστατα, η κυβέρνηση του 2007, με τους Γερμανούς της RWE ως στρατηγικούς επενδυτές στα δίκτυα ηλεκτρισμού και “ευτυχώς” που την έσωσαν οι εργατοπατέρες, διώχνοντας τους Γερμανούς με κλωτσιές…

Σιγά που θα αφήσεις τους διορισμούς, τις προμήθειες, τα έργα, τις εξυπηρετήσεις στην κρατική οικονομία, ή τα προγράμματα με τη διαπλοκή στα χέρια της ιδιωτικής οικονομίας.

Και τι θα πεις στους ιθαγενείς, που τους παραμυθιάζεις από το 1980, για τους στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας σου που δεν θα παραδώσεις ποτέ στα συμφέροντα…

Γι’ αυτό άλλωστε δίνεις και τόσες μάχες (20 χρόνια), στην Κομισιόν και στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου επειδή δεν εφάρμοσες τις οδηγίες, να ανοίξεις (κανονικά και όχι πλάγια…) την αγορά ενέργειας μετά το 2004 που έληξε η προθεσμία εφαρμογής της οδηγίας της Ε.Ε.

Τσάμπα μάχες έδωσες να κρατήσεις όλες τις ΔΕΚΟ μακριά και από την επιμονή των δανειστών να αποκρατικοποιήσεις (ανάμεσα σε άλλες 30) τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας και νερού;

Πώς να το κάνεις αυτό; Που θα “στρατοπεδεύει” στο μέλλον ο κομματικός στρατός κατοχής. Και τι θα πεις στη διαπλοκή όταν αναλάβουν ηλεκτρικά δίκτυα και τα δίκτυα νερού, στρατηγικοί επενδυτές πολυεθνικών.

Είδες τις έπαθες με το κρατικό μονοπώλιο στην τηλεφωνία που δεν άκουσες το ΚΚΕ, που ήταν μπροστάρης στην άρνηση μαζί μετά τα ροζ και μπλε κόμματα, που σε είχαν ταράξει στην απεργία. Βεβαίως είχε ανάγκες ο κορβανάς τότε και έπρεπε να πουλήσεις. Αλλά να τι έπαθες…

Πούλησες τον ΟΤΕ και άνοιξες την αγορά τηλεφωνίας (τι κι αν ωφελήθηκαν οι πελάτες της τηλεφωνίας…).

Όταν όμως κατάλαβες τι έχασες από τα χέρια σου τάραξες την τηλεφωνία στον ΦΠΑ και έβαλες και τηλεφωνικά τέλη, “αιχμαλωτίζοντας” έτσι τους πολίτες σου που δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Τι σε νοιάζει όμως εσένα, ως σοβιετία, η άποψη πως αν δεν υποχρέωνες τις Εταιρείες να εισπράττουν και αυτά τα λεφτά θα μπορούσες να ζητήσεις περισσότερες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου;

Εδώ αδιαφόρησες για το ηλεκτρικό σου δίκτυο. Το τηλεφωνικό θα σε νοιάξει, όταν εισπράττεις και αυξάνεις τέλη και ΦΠΑ όσο μπορείς περισσότερο.

Το ίδιο δεν κάνεις και με τα καύσιμα που και εκεί την “πάτησες” και έχασες το κρατικό μονοπώλιο, παραδίδοντας σχεδόν το μισό στους ιδιώτες;

Για να ισορροπήσεις και εκεί τη “γκάφα” σου, ως σοβιετία, βάζεις ιθαγενείς και μετανάστες να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά σε ειδικούς φόρους και ΦΠΑ. Γιατί να σκάσεις…

Τα ίδια δεν έχουμε και με το νερό. Και με τις ζημιές που επιδότησες. Τα δίκτυα, τα έργα που επιβάλλονται και τις ζημιές του κρατικού σου μονοπωλίου που θα φορτωθούν επίσης οι ιθαγενείς σου.

Ρώτησε και την Θεσσαλονίκη που την έστειλες στα πηγάδια και στους κουβάδες. Δεν είναι μακριά και αυτά τα γεγονότα…

  • Και τώρα τι κάνουμε;

Τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας, νερού παραμένουν στον “κόρφο” της σοβιετίας. Κάποιο 20-30%,από τα 32 δισ. και τα 20 δισ. ΕΣΠΑ, (αυτά που παίρνουμε από τους κουτόφραγκους, για την ιδιωτική οικονομία…) θα πάει για ζημιές των κρατικών μονοπωλίων.

Τα κόμματα και οι Δήμοι (για να μη μαλώνουν…) θα μελετάνε μαζί τα έργα (υπογειοποίηση καλωδίων, επεκτάσεις, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και άλλα) ως τις εκλογές, του 2023 ή νωρίτερα.

Μετά τις εκλογές, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης θα ξαναμελετήσουν τα έργα… Έτσι δεν γίνεται από το 1980; Τι θα αλλάξει και γιατί…

[email protected]