Γιατί παραμένουμε στην επικίνδυνη ζώνη της γειτονικής σουλτανικής παλαβομάρας!!

Του Γιώργου Κράλογλου

Ρωτήστε και τους Κινέζους. Κάτι θα μάθετε…

Για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ μια χαρά τα κάναμε. Αλλά τα περί κοινής αμυντικής βιομηχανίας ξανασκεφτείτε το κ. Μητσοτάκη. Θα ρεζιλευτούμε.

Και μαζί με τα περί κοινής αμυντικής βιομηχανίας ας μαζέψουμε ό,τι απλώσαμε για βιομηχανική και ενεργειακή κυριαρχία της Ελλάδας στα Βαλκάνια… Για σύνθετα ενεργειακά έργα με ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Και ιδίως για τη δήθεν ιστορική ναυπηγική αναγέννηση, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Δεν μας έφτασε που φέραμε τον, τεράστιο, όπως και αν τον δεις, Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, με συμβολική, ιστορική και πολιτική σημασία. Δεν μας έφτασε που τον πήγαμε και στα Χανιά για γραβιέρα και τσικουδιές.

  • Θέλουμε τώρα να του δείξουμε και τα μεγαλεία μας στη βιομηχανία, στη ναυπηγική, στην τεχνολογία και στην παραγωγή. Να αποκαλύψουμε, μόνοι μας, τη γνωστή κρατική μιζέρια μας και στον τομέα αυτό (και ας παραμένουμε στην επικίνδυνη ζώνη της γειτονικής σουλτανικής παλαβομάρας).

Θα μου πείτε πως το τράβηξε η ημέρα, ή ώρα, και ίσως ο γνωστός ενθουσιασμός μας, να φθάσουμε στην υπερβολή παριστάνοντας τη χώρα που νομίζει πως ξέφυγε από το παραγωγικό της χάλι και οραματίζεται αμυντική τεχνολογία. Μπορεί να είναι και έτσι. Από σήμερα και μετά ας συμμαζευτούμε. Ας περιορίσουμε τα ρεζιλίκια μας.

  • Γιατί μόνο τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας να βάλουμε στο τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων και να ξεκινήσουμε να καλούμε επενδυτές να τα αγοράσουν και να τα συνδέσουν με τα καινούργια μας οράματα, θα γίνει το έλα να δεις.

Τι ξεπούλημα της Ελλάδας και της περιουσίας του λαού θα δούμε και θα ακούσουμε από κάθε μορφής αριστερή συνιστώσα, που έχει “μουχλιάσει” από τότε που σταμάτησε τη ντουντούκα και τα ξεφωνητά για την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική.

Τι καταλήψεις μέχρι και στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας, με τα γνωστά συνθήματα κονσέρβα ” αμερικάνοι φονιάδες των λαών”, ή “κάτω τα χέρια από τα λιμάνια του λαού”, θα ακούμε. Ας μη ξεχνάμε πως τότε μάλλον θα μας λείπουν… και οι “αγώνες” των Δημοτικών σχολείων “ενάντια στα Ραφάλ των Γάλλων αποικιοκρατών”. Άρα κάτι πρέπει να γίνει…

  • Αλλά και από τη σοβαρή του όψη να δούμε το θέμα. Να δεχθούμε δηλαδή πως με κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν περνάνε οι λαϊκισμοί και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Ότι είμαστε αποφασισμένοι για τις επενδύσεις κοινής ελληνο-αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.
  • Έχουμε σκεφτεί τι ξεσηκωμός θα γίνει έτσι και ζητηθούν όχι άδειες αλλά απλές γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις και κοινές αποφάσεις; Υπολογίσαμε σωστά και με ακρίβεια τους ευαίσθητους… κρατικούς υπαλλήλους σε ό,τι λέγεται περιβάλλον, ατμόσφαιρα, δασικός, θαλάσσιος και αρχαιολογικός πλούτος;

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε αντιρρήσεις και κομματικές απόψεις για επικείμενες καταστροφές;

  • Θα καταστρέψετε Σκαραμαγκά, και Ελευσίνα που πέρασε ο Θεμιστοκλής ή την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη που λούστηκαν ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος… (θα μας πουν) για να στήσετε με ναυπηγικές και άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα τις συνδέσετε σε κοινό αμυντικό σύστημα με τους αμερικάνους, θα βροντοφωνάξουν;

Ποιος σας είπε ότι κάθε Μητσοτάκης (θα λένε κουνώντας το δάκτυλο) έχει δικαίωμα να κάνει ιδιωτική την κρατική βιομηχανία οχημάτων και ας την έχουμε για κλείσιμο ή τα κρατικά αμυντικά συστήματα και ας έχουν φεσώσει όλο το κράτος, ή τα ναυπηγεία και τα κρατικά λιμάνια, με συνεταίρους τους αμερικάνους… τους “φονιάδες των λαών”, στηρίζοντας τις “βάσεις του θανάτου”.

  • Θέλουμε λοιπόν ή δεν θέλουμε 3-4 χρόνια μόνο για να συζητήσουμε το πώς το ελληνικό κράτος θα συνεργασθεί με τις ΗΠΑ (σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο) για να ξεκινήσουμε (όχι να τελειώσουμε) τις κουβέντες κοινών επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία με προεκτάσεις τα οράματα να θεμελιώσουμε πρωταγωνιστικό ενεργειακό ρόλο στα Βαλκάνια;

Το λιγότερο. Ας ρωτήσουμε και τους Κινέζους. Έχουν, από το 2013!!, περιβαλλοντικές άδειες για μια προβλήτα αλλά τραβολογιόνται δικαστικά επειδή μια παρέα του Πειραιά δεν τους θέλει. Δεν θέλει ούτε τα φορτηγά με υλικά, που θα περάσουν να τη φτιάξουν. Αντιρρήσεις είχε και η αρχαιολογία και το δασαρχείο!!

  • Στο πόδι και το Πέραμα για τις ναυπηγικές επενδύσεις των Κινέζων. Και εμείς (με εκλογές, έστω και το 2023) κρατάμε μεγάλο καλάθι στη σύμπραξη κράτους και αμερικανών, για επενδύσεις αμυντικής βιομηχανίας. Ας το κρατάμε…

george.kraloglou@capital.gr