Γιατί όλοι οι μεγάλοι ξένοι οίκοι αγοράζουν Alpha Bank

Ο Γενικός δείκτης χθές έφτασε μια ανάσα πριν τις 900 μονάδες, κλείνοντας στις 897.5 μονάδες, έχοντας διασπάσει για τα καλά το επίπεδο αντίστασης των 860 μονάδων και έχει βάλει πλώρη να σπάσει τα υψηλά τις προ πανδημίας τιμές των 950 μονάδων.

Μια κίνηση που έχουν κάνει εδώ και καιρό ο Αμερικάνικος S&P που βρίσκεται τώρα στις 4,100 μονάδες, ήτοι 21% υψηλότερα από τα υψηλά των 3,380 μονάδων τον Φεβρουάριο του ’20,  ο Γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15,200 μονάδες έναντι 13,650 πέρυσι το Φεβρουάριο (11% υψηλότερα) αλλά και ο Γαλλικός CAC 40 στις 6,150 έναντι 6,030 (2% υψηλότερα).

Τα Αμερικάνικα χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει γρηγορότερα από τα Ευρωπαϊκά, καθώς εκεί οι εμβολιασμοί προχωρούν γρηγορότερα, μόνο το Σάββατο έγινε ρεκόρ εμβολιασμών  4,6 εκατ σε μια ήμερά αλλά οι προσδοκίες της αγοράς είναι πως καθώς προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμών και στην Ευρώπη η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στα χρηματιστήρια ακολουθώντας τις επιδόσεις των αγορών πέραν του Ατλαντικού.

Στο ΧΑ για άλλη μια μέρα ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στην Alpha Bank, φτάνοντάς σχεδόν τα €20 εκατ με 17.3 εκατ μετοχές να αλλάζουν χέρια. H Alpha κάνει σταθερά τον υψηλότερο τζίρο από κάθε άλλη μετοχή στο χρηματiστήριο φτάνοντας χθές να κάνει το  21% επί του συνολικού €88.4 εκατ. με το ενδιαφέρον κυρίως να προέρχεται από ξένους επενδυτές οι οποίοι εστιάζουν στην ελκυστική αποτίμηση της μετοχής.

Όλοι οι μεγάλοι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι δραστηριοποιούνται  στη μετοχή της Alpha Bank και διαφημίζουν τη δραστηριότητα τους στην πλατφόρμα του Bloomberg που παρακολουθούν όλα τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 12/04 η Goldman Sachs έβαλε στην πλατφόρμα πως είχε τις περισσότερες εντολές ύψους 5 εκατ μετοχών, ακολούθησε η UBS με 3.7εκατ και από κοντά ήταν η αμερικάνικη Citi με εντολές ύψους 3,4 εκατ.

Αναλυτές τις αγοράς, επισημαίνουν πως όταν σε μια μετοχή γίνονται μεγάλοι τζίροι συνδυαστικά με σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής (η Alpha είναι +24% τον Απρίλιο) αυτό είναι ένδειξη πως η τάση της μετοχής στην αγορά  θα διατηρηθεί για το long term καθώς το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον θα υποστηρίξει την ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, η διάσπαση του επιπέδου των €1.00 έγινε με μεγάλους όγκους δίνοντας ξεκάθαρο σημάδι breakout, βάζοντας στόχο για το €1.30 και μετά από αυτό τα προ Covid επίπεδα των €1,70- €1,80.