Γιατί οι Ολλανδοί φέρνουν κυκεώνα προβλημάτων στον Ελλάκτωρα με το νέο Δ.Σ

Σε δύσβατα μονοπάτια και μεγάλους μπελάδες αναμένεται να μπεί η Ελλάκτωρ στην περίπτωση που την διοίκηση αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προταθεί από την ολλανδική Reggeborgh.

Τα περισσότερα από τα μέλη του ΔΣ που προτείνεται να ψηφιστεί μεθαύριο Τετάρτη από τη γενική συνέλευση των μετόχων έχουν σοβαρά ασυμβίβαστα και μπορούν να τους οδηγήσουν με βαριές κατηγορίες στη δικαιοσύνη με οτι αυτό συνεπάγεται για τον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο.

Ας τα δούμε ένα ένα.

Άρης Ξενόφος

Ο προτεινόμενος από τους Ολλάνδούς διευθύνων σύμβουλος, ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, και είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της Ελλάκτωρ υποστηρίζοντας την απόφαση που είχε λάβει ως πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, να επιτρέψει την κατάθεση προσφοράς μόνον από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο έργο της Εγνατίας και  να αποκλείσει τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χρονιάς.

Μια άστοχη όπως αποδείχτηκε κίνηση καθώς το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση αυτή δικαιώνοντας τις εταιρείες που είχαν προσφύγει.

Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι ο κ. Ξενόφος και οι ολλανδοί της Reggeborgh  ξέχασαν τα όσα προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011 όπως τροποποιήθηκε με τον 4386/2016) στο άρθρο 3 παρ.15.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι:

«Κατά τα επόμενα δύο (2) έτη από την αποχώρησή τους από το Δ.Σ. του Ταμείου, τα μέλη του υποχρεούνται να μην ασκούν αντικείμενο όμοιο με εκείνο του Ταμείου είτε ατομικά είτε με παρένθετο πρόσωπο, με τη συμμετοχή τους ή την παροχή των υπηρεσιών τους σε οποιασδήποτε μορφής φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν συναλλαγεί με το Ταμείο.»

Είναι φανερό ότι ο κ. Ξενόφος δεν επιτρέπεται να αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ πριν συμπληρωθεί διετία.

Γιάννης Μυλωνογιάννης

Ο προτεινόμενος Προέδρος  της Ελλάκτωρ και γνωστός δικηγόρος  εμφανίζεται ως «ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες». Εκτός όμως από αυτά είναι και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ(!) στην  υπόθεση της Εγνατίας ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε εμφανιστεί και ως δικηγόρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μεγάλα έργα.

Οπότε και εδώ οι Ολλάνδοι αγνοούν τα όσα προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ.

Αθηνά Χατζηπέτρου

Η παρουσία ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της μοναδικής κρατικής τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μόνο προβληματισμό προκαλεί.

Πως είναι δυνατόν η επικεφαλής κρατικής τράπεζας να συμμετέχει στην πενταμελή διοίκηση ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας που διεκδικεί έργα από το κράτος;

Τέλος η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τούμπουρου, ο οποίος δηλώνονταν ως ανεξάρτητος και αποδείχθηκε συνέταιρος των Ολλανδών στο όμιλο εταιρειών ακινήτων Orbys, είναι γνωστή.

Ολα δείχνουν πως ο Ελλάκτωρ θα βρεθεί στη δίνη μεγάλων προβλημάτων για αρκετό χρονκό διάστημα εφόσον οι Ολλανδοί  καταφέρουν να εκλέξουν αυτή την διοίκηση.