Γιατί ο Βακάκης επιτέθηκε στον Άδωνι – Σχεδόν 100 εκατ. η “χασούρα” για τα Jumbo

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος που αντέδρασε ο Απόστολος Βακάκης σχολιάζοντας  το πως  αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον τομέα του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, η Jumbo σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει πως παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα, η κυβέρνηση «τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο» ενώ κάνει λόγο για έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής, όταν το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς για επαναλειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Είναι λογικό βέβαια o Mr. Jumbo να περνά στην επίθεση  καθώς οι απώλειες που υπέστη η Jumbo από τις πωλήσεις προϊόντων “Μade in China” στη διάρκεια των δυο lockdown είναι αρκετά μεγάλες. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, η πτώση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 54% (!) ενώ στο σύνολο του 2020 διαμορφώθηκε στο 18,2%.

Ποσοστό που σε απόλυτο νούμερο μεταφράζεται σε περίπου 93,2 εκατ. ευρώ ή το 1/5 του ετήσιου τζίρου της εταιρείας, με βάση τις πωλήσεις του 2019.

Βέβαια ο κ. Βακάκης ήταν αυτός που αποφάσισε να μην συμμετέχει η Jumbo στο click away και μάλιστα στην περίοδο των εορτών.

Η αποχή από την συγκεκριμένη μέθοδο σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ηλεκτρονικού της καταστήματος στην περίοδο του Black Friday και στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται έκρηξη της κατανάλωσης στοίχησε αρκετά στην εταιρεία. Μάλιστα, την απόφαση της Jumbo να απέχει από το click away στηλίτευσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βούλης, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ μεγάλο λάθος».

Ταυτόχρονα έδωσε χώρο να αναπτύξουν δραστηριότητα στον τομέα του παιχνιδιού άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως ο Κωτσόβολος και να πάρουν μεγάλο μερίδιο της αγόρας την περίοδο των εορτών κάτι που θα έχει και μελλοντικό αντίκτυπο στην πορεία των εσόδων της Jumbo που βλέπει εκτός από τα super market και άλλους ισχυρούς παίκτες να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά του παιχνιδιού.

Την ίδια ώρα νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo  στα 16,1 από 16,6 ευρώ δίνει με έκθεσή της η Eurobank Χρηματιστηριακή ενώ διατηρεί σύσταση “hold”.

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι προσπάθειες περιορισμού κόστους της διοίκησης αναμένεται να περιορίσουν την πτώση των ΕΒΙΤ το 2020 κάτω από το 30%, μια σχετικά ανθεκτική απόδοση δεδομένων των συνθηκών.