Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή

Η παραληρηματική παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και οι αναφορές του περί «δολοφόνων» για τους βουλευτές της Ν.Δ. προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τους βαλλόμενους όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα και ουσιαστικά… χάλασαν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναγκάστηκε να τον διαγράψει.

  • Η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου γίνεται η πρώτη διαγραφή βουλευτή, έκδηλη κυρίως λόγω του ότι είχαν βασίσει πολλά στην ομιλία του επικεφαλής του κόμματος το Σάββατο και στην εργαλειοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα.

Αν και η διαρροή από την Κουμουνδούρου ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, διά της Όλγας Γεροβασίλη, να μεταβεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή και να ανασκευάσει τα όσα είπε περί «δολοφόνων» απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., η διαγραφή κατέστη μονόδρομος λόγω των εντόνων εσωκομματικών αντιδράσεων, που ξεκίνησαν από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη και πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαστάσεις.

  • Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην κ. Γεροβασίλη ότι δεν προτίθεται να ανασκευάσει καθώς και ότι είναι συναισθηματικά φορτισμένος όμως οι ακραίες εκφράσεις του, αν παρέμενε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ανασκευάζοντάς τες, ανακαλώντας του χαρακτηρισμούς, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πανδημία, ειδικά ως προς το θέμα των νεκρών, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει το θέμα σε κεντρική πολιτική γραμμή και το γαϊτανάκι του Παύλου Πολάκη στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει ρωγμές στην Κουμουνδούρου.

  • Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, ναι μεν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εργαλειοποίηση της επιστήμης εν τούτοις σε επίσημη δήλωση ανέφερε «προφανώς λοιπόν είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό».

Είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, όταν με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ είχε ζητήσει να μην υιοθετούνται άκριτα ανάλογες αναφορές καθώς και ότι πρέπει να είναι προσεκτικό του κόμμα τους σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική για την πανδημία.

  • Ο Πάνος Σκουρλέτης αν και επιχείρησε να διασκεδάσει στη Βουλή τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για άστοχη φράση, το γεγονός πως λαμβάνοντας το λόγο μετά το παραλήρημα Κουρουμπλή δήλωσε ότι «Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε».

Το βασικό πρόβλημα όμως που είχε μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ο Κουρουμπλής χάλασε το αφήγημα του και την δεδομένη απόφασή του να μετατρέψει σε κυρίαρχο ζήτημα την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα στην ομιλία του το Σάββατο στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2022.