Γιατί κατέρρευσαν οι τράπεζες- Η στροφή στην ψεύτικη ασφάλεια και ποια μετοχή θα αφήσει ξανά εποχή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:

 • ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ   
 • Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ
 • ΠΟΙΑ ΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΕΠΟΧΗ

Φίλοι μικρομέτοχοι, τις τελευταίες μέρες οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί κανονική κατάρρευση. Η μετοχή της ALPHA BANK την Τετάρτη που μας πέρασε έγραψε καινούργιο χαμηλό το 0.5420€. Η μετοχή της EUROBANK και της ΕΘΝΙΚΗΣ έκαναν καινούργια χαμηλά και η μόνη μετοχή που δεν έκανε καινούργια ιστορικά χαμηλά είναι η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, σ’ όλες τις τράπεζες υπάρχουν εκροές από emerging market funds αλλά το τσουνάμι πωλήσεων στην ALPHA BANK ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στο μηδενισμό θέσεων 2 χετζάδων οι οποίοι ήταν μοχλευμένοι μέχρι τα μπούνια. Όμως, η πραγματική αιτία είναι ότι πλέον έχει αυξηθεί γεωμετρικά ο κίνδυνος λόγω του κορωνοϊού να χρειασθούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι 4 ελληνικές τράπεζες.

 • Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει περίπτωση εάν κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες να βάλουν λεφτά οι ιδιώτες.
 • Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σε δηλώσεις του στο Reuters (βλέπε παρακάτω) άνοιξε την πόρτα για κρατικοποιήσεις μεγάλων κρατικών εταιρειών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Image result for Bruno Le Maire

www.reuters.com/article/ushealthcoronavirusfrancenationalist/francecouldnationalizebigcompaniesifnecessaryfinanceministeridUSKBN2141AO?il=0 

Αυτό καλύπτει το φάσμα και τραπεζών και μη τραπεζών. Εφόσον λοιπόν αυτό ειπώθηκε από το Γάλλο υπουργό Οικονομικών θα μπορούσε κάλλιστα η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει 10 δις από το μαξιλάρι που έχει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα από την Κομισιόν.

Αυτός λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισαν εκτός από τους χετζάδες να μηδενίσουν την θέση τους και πάρα πολλοί επενδυτές. Ήδη η CITIGROUP προέβη σε εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει μια μείωση της τάξης του 1.4% το 2020. Εφόσον όμως ο ιός έχει μεγάλη επίπτωση μόνο ένα τρίμηνο, Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, και επέλθει μετά η κανονικότητα, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να τη γλιτώσουν.

 • Ο βασικός λόγος θα είναι ότι οι εποπτικές αρχές θα χαλαρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα των ελληνικών τραπεζών. Όλα θα πάνε ένα χρόνο πίσω με αποτέλεσμα εάν γίνει αυτό να μην γίνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως γνωρίζετε φίλοι μικρομέτοχοι, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει το 50% της αξίας του σε λιγότερο από 1 μήνα. Η κρίση του κορωνοϊού έχει χτυπήσει αλύπητα κυρίως τις μετοχές του τουρισμού.

 • Σε πρόσφατό της report η EUROBANK Equities κάνει λόγο ότι λόγω της αποστροφής του κινδύνου, οι επενδυτές πρέπει να αγοράζουν ασφαλή καταφύγια όπως ο ΟΤΕ και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
 • Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο με τις δύο αυτές επιλογές.  Όμως, όλα φίλοι μικρομέτοχοι έχουν τι τιμή πληρώνεις για ένα ασφαλές καταφύγιο και τι τιμή πληρώνεις για ένα καταφύγιο που μπορεί να χτυπηθεί πολύ.

Σ’ αυτή τη φάση, τα αμυντικά χαρτιά είναι σε μεγάλη υπερτίμηση σε σχέση με τις μετοχές που έχουν χτυπηθεί λόγω του κορωνοϊού (βλέπε AEGEANJUMBO, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ). Να θυμάστε, μόλις ξεπεραστεί το θέμα του ιού θα πουλάνε όλοι τις αμυντικές μετοχές που έχουν για να αγοράσουν τις επιθετικές (βλέπε AEGEANJUMBO, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ).

 • Τώρα, μέσα στην παράνοια που επικρατεί, κανείς δεν σκέφτεται σε τι αποτίμηση πουλάει μια μετοχή και έτσι δημιουργούνται μεγάλες στρεβλώσεις. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες μετοχές που τις θεωρούν καταφύγια και γι’ αυτό είχαν μικρότερη πτώση από το Γενικό Δείκτη.

Τρανό παράδειγμα η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ. Ενώ η JUMBO έχασε 50% από τα ψηλά της, η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ έχασε 40%. Το χειρότερο όμως είναι ότι την μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ την αγοράζει κάποιος για να παίξει το Greekcovery play, όποτε κι αν έρθει αυτό. Φίλοι μικρομέτοχοι, το 2019 ήταν χρονιά για Greekcovery αλλά ο ΦΟΥΡΛΗΣ μόνο Greekcovery δεν έκανε.

 • Το χειρότερο όμως είναι ότι πες ότι πιστεύεις ότι θα κάνει δυνατό Greekcovery ο ΦΟΥΡΛΗΣ το 2021. Τι πληρώvεις όμως στα 3.50€ όταν τον αγοράζεις; Ο ΦΟΥΡΛΗΣ στα 3.50€ παίζει με ένα P/E 2019 = 15.25 και με ένα EV/EBITDA 2019 = 6.22. Χίλιες φορές προτιμούμε την JUMBO στα 11.88€ παρά τον ΦΟΥΡΛΗ στα 3.50€.

***

Φίλοι μικρομέτοχοι, ανυπομονούσαμε να βγάλει αποτελέσματα η AUTOHELLAS.

Ο λόγος είναι απλός. Θέλαμε να δούμε κατά πόσο είχε το growth που περιμέναμε για να χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο Greekcovery play. Τα αποτελέσματα της AUTOHELLAS ήταν αποστομωτικά. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα νούμερα του 2019 μπορεί πολύ εύκολα να τα βγάλει το 2021. Εμείς το 2020 το έχουμε ξεγράψει.

Για εμάς με τον Γενικό Δείκτη στις 525 μονάδες και την AUTOHELLAS στα 3.81€ η μετοχή της AUTOHELLAS είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ DEEP VALUE & GROWTH PLAY του ελληνικού χρηματιστηρίου με ορίζοντα το 2022. Το χαρτί θα αφήσει εποχή. Και εξηγούμαστε.

 • Ο ισολογισμός του 2019 είναι η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ότι η AUTOHELLAS είναι το απόλυτο deep value και growth story της τζάμπαland.
 • Φίλοι μικρομέτοχοι, δυστυχώς-ευτυχώς η ελληνική επενδυτική κοινότητα δεν ασχολείται με τα fundamentals ούτε μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το 2021.
 • Ειδικά τώρα, θεωρεί την AUTOHELLAS το απόλυτο σαπάκι….. λόγω κορωνοϊού.

Γι’ αυτό, εάν θέλεις πραγματικά μετοχές της AUTOHELLAS, σήμερα που το χρηματιστήριο ήταν +7.88% την πας κάτω και σου πουλάνε τον άμπακο. Πουλάνε AUTOHELLAS  που δεν παίζει για να πάρουν αυτή που παίζει. Έτσι γίνονται τα καλά μαζέματα φίλοι αναγνώστες.

 • Στα 3.81€ που έκλεισε η μετοχή της AUTOHELLAS παίζει με ένα P/BV 2019=0.63, P/E 2019=4.21 και EV/EBITDA 2019=3.83. Η πεμπτουσία της βαθιά υποτιμημένης μετοχής. Ποιος ασχολείται όμως με αυτά…;

Συγχρόνως, κυκλοφόρησε η φήμη ότι μάλλον δεν θα δώσει μέρισμα η AUTOHELLAS και έτσι άρχισε το χώσιμο. Δε μπα να ‘ναι η πιο τζάμπα του πλανήτη;  Δεν πειράζει, χώστην να γίνει πιο τζάμπα. Είπαμε, όταν κάτι πέφτει, δεν είναι καλό, μόνο όταν ανεβαίνει είναι καλό. Φίλοι μικρομέτοχοι, εμείς πιστεύουμε ότι η AUTOHELLAS θα είναι η πρώτη που θα ανακάμψει το 2021 ενώ οι άλλοι θα σέρνονται.

 • Τρανό παράδειγμα ο ισολογισμός του 2019. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18.1% από 470.4 εκ ευρώ σε 555.4 εκ ευρώ, τα EBITDA κατά 5.6% από 148.9 εκ ευρώ σε 157.3 εκ ευρώ και τα ΚΜΦΔΜ αυξήθηκαν κατά 15.6% από 38.2 εκ ευρώ σε 44.2 εκ ευρώ. Για να καταλάβετε, η Euroxx περιμένει αυτά τα κέρδη το 2021 ενώ για το 2019 περίμενε ΚΜΦΔΜ 37.4 εκ ευρώ. Τις σάρωσε τις εκτιμήσεις.

Αυτό είναι φίλοι μικρομέτοχοι η πεμπτουσία του growth. Δυστυχώς πάρα πολλοί μικροεπενδυτές έχουν μπερδευτεί με την AUTOHELLAS και νομίζουν ότι είναι μόνο ενοικιάσεις, λόγω της Hertz. Για να ξέρετε, μόνο 60 εκ ευρώ είναι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Η AUTOHELLAS πρόσθεσε φέτος στο στόλο της 3000 αυτοκίνητα επενδύοντας 169.9 εκ ευρώ φτάνοντας τα 48300 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 35600 αυτοκίνητα είναι στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 12700 αυτοκίνητα στις 7 χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

 • Εμείς φίλοι μικρομέτοχοι είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει μέρισμα η AUTOHELLAS και επειδή μας αρέσει ΠΑΝΤΑ να κοιμόμαστε ήσυχοι και όχι ανήσυχοι ενώ αυξήθηκε ο καθαρός της δανεισμός από 359 εκ ευρώ (μαζί με μισθώσεις και τιτλοποιήσεις) σε 417 εκ ευρώ στο τέλος του 2019 τα χρηματοοικονομικά της έξοδα μειώθηκαν κατά 4.8% !!! από 18.9 εκ ευρώ σε 18 εκ ευρώ.
 • Δηλαδή, από τα 44.2 εκ ευρώ που έβγαλε καθαρά κέρδη η εταιρεία το 2019 βάζει στη μπάντα αμέσως τα 18 εκ ευρώ που είναι οι τόκοι όλου του χρόνου και έτσι είναι χαλαρή και light. Κανένα άγχος τι θα γίνει. Συγχρόνως, κάνει και μια επιστροφή 0.40€ και μένουν όλοι κόκκαλο. Και μετά την επιστροφή, της περισσεύουν και 6.6 εκ ευρώ.

Για να καταλάβετε πόσο δυνατά ήταν τα νούμερα του 2019, στα κέρδη του 2018 υπήρχαν και 5.4 εκ ευρώ έκτακτα κέρδη από πώληση γης στη Βουλγαρία ενώ φέτος, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, από τις νέες εκτιμήσεις των ακινήτων προέκυψε συνολική ζημιά της τάξης του 1.18 εκ ευρώ. Άρα, η πραγματική αύξηση των κερδών είναι 34.75%!!! έχοντας μέσα και την ζημιά.

Για να έχουμε μια αίσθηση το πόσο φθηνή ή ακριβή είναι AUTOHELLAS, τη συγκρίνουμε με τον ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ. Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ με χθεσινό κλείσιμο στα 5.70€ παίζει με ένα P/E 2019=11.62 και με ένα EV/EBITDA 2019=6.29. Για να παίξει η AUTOHELLAS με ένα EV/EBITDA 2019=6.29 κρατηθείτε, η μετοχή θα πρέπει να πάει στα 11.70€ και η μετοχή παίζει τώρα στα 3.81€. Οι επενδυτές έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι είναι η AEGEAN που υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να κάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 • Η AUTOHELLAS έχει ίδια κεφάλαια 294 εκ ευρώ και ζημιές να γράψει για το 2020 δεν έγινε τίποτα. Για να παίξει η AUTOHELLAS τώρα με το P/E 2019 του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 10.50€. Η σύγκριση είναι αποστομωτική. Η AUTOHELLAS  είναι η πεμπτουσία του τζάμπα σε σχέση με τον ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ. Το πιο σημαντικό όμως για μας φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι το 2020 πάει, κάηκε. Το θέμα είναι το 2021 τι θα γίνει.
 • Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επανακάμψει σαν τουριστικός προορισμός και αν θέλει να παίξει κάποιος το Greekcovery play το παίζει μέσα από την αγορά αυτοκινήτου και όχι από τα είδη σπιτιού.
 • Για να ξέρετε, η εμπορία αυτοκινήτων και υπηρεσιών στην AUTOHELLAS αυξήθηκε το 2019 κατά 32.4% !!!!! Αυτό είναι growth φίλοι μικρομέτοχοι και όχι το 4%. Ακόμα φίλοι μικρομέτοχοι, χρειάζεται τεράστια προσοχή γιατί κάτι που φαίνεται τώρα καλό μπορεί σε λίγο καιρό να μην είναι.

Πάρτε για παράδειγμα τα εμπορεύματα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε τιμές 2002 έχει καταποντίσει τα περιθώρια διύλισης και έχει εκτοξεύσει τον κίνδυνο να βαρέσουν κανόνια SHALE-ΑΔΕΣ στην Αμερική με αποτέλεσμα να μπορεί να φάει και κανένα κανόνι η CENERGY. Αλλά πες ότι είναι τυχερή και δεν τρώει κανόνι.

 • Με τέτοιες χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν υπάρχει φως στο τούνελ διότι ο κορωνοϊός ήρθε και θα φύγει και ο ελληνικός τουρισμός θα ξαναπάρει μπρος και οι έλληνες καταναλωτές θα ξαναγοράσουν αυτοκίνητα ακόμα πιο εύκολα τώρα που έπεσε η τιμή του πετρελαίου.

Ενώ αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει για κανένα χρόνο κάτω από τα 35 δολάρια όχι παραγγελία σωλήνα δεν θα μπει αλλά τα κανόνια θα πέφτουν ομοβροντία. Για να ξέρετε, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στον κλάδο των σωλήνων της CENERGY επεκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Γι’ αυτό, προσοχή. Χθες η CENERGY ανέβηκε κατά 29.94% στα 0.881€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση 167.53 εκ ευρώ, όσο η AUTOHELLAS περίπου.

Σ’ αυτή την τιμή η CENERGY παίζει με ένα EV/EBITDA 2019=6.44 και η AUTOHELLAS παίζει με EV/EBITDA 2019=3.83. Χαώδης η διαφορά. Και προσέξτε, εμείς είμαστε σίγουροι ότι το 2021 η Ελλάδα θα ανακάμψει. Το ίδιο και η AUTOHELLAS. Δεν είμαστε το ίδιο σίγουροι αν θα επανακάμψει πάνω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο. Για να παίξει η AUTOHELLAS με ένα EV/EBITDA 2019=6.44 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 12.19€ !!! Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι μικρομέτοχοι, οι επενδυτές στην AUTOHELLAS έχουν τρελαθεί.

 • Νομίζουν ότι πάει για αύξηση όπως πχ οι τράπεζες ή η AEGEAN. Με το που θα ανακοινώσει το μέρισμα ο κ. Βασιλάκης αυτό θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο του χαρτιού. Θα δείτε τότε πως ως δια μαγείας θα σταματήσουν οι πωλήσεις και θα υπάρχουν μόνο αγορές.

Και όταν με το καλό, σε κανα δυο μήνες ηρεμήσει το θέμα με τον κορωνοϊό, πως βάρεσε σήμερα 30% η CENERGY, μη σας φανεί καθόλου παράξενο να το κάνει και η AUTOHELLAS και όχι μόνο μια φορά.

 • Φυσικά, μπορεί η  AUTOHELLAS για εμάς να είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ DEEP VALUEGROWTH PLAY ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ αλλά υπάρχουν κι άλλες υποτιμημένες μετοχές όπως πχ JUMBO, 3Ε, ΤΙΤΑΝΑΣ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
 • Όπως σας έχουμε πολλάκις πει, το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος και όχι 100 μέτρα.
 • Εμείς έχουμε δει την ΓΕΚ στο 0,5000 € και μετά πήγε 9,0000 €, τον ΣΑΡΑΝΤΗ στο 1,0000€ και μετά πήγε στα 10,0000€, τον ΦΟΥΡΛΗ στα 0.6000€ και μετά πήγε 6,0000€ και τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ στο 1,0000€ και μετά να πηγαίνει στα 12,0000€.
 • Αυτό για εμάς είναι μια βόλτα στο πάρκο. Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι, θέλει ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε πρώτα απ’ όλα υγεία, τύχη και καλά κέρδη. 

 • Από  τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου 

Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.