Γιατί η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα γίνει η 2η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας

  • Χρήστος Ζερεφός μέλος ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ : Λαμπρό το μέλλον της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στην Ελλάδα 

Στις αρχές Απριλίου παρουσιάστηκε μελέτη από τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, ακαδημαϊκό και επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Ζερεφός ο οποίος είναι και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Αιγαίο τα μελτέμια θα αυξηθούν κατά 10% ως το τέλος του αιώνα!

Αποτέλεσμα εικόνας για αιολικα παρκα στην ελλαδα

  • Όπως σημειώνει ο κ. Ζερεφός αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αιολική ενέργεια, διότι τα μελτέμια είναι πολύ σταθεροί άνεμοι.
  • «Έχουν σταθερότητα της τάξεως του 80%-85% όταν οι αληγείς άνεμοι** στη Χαβάη που θεωρούνται οι σταθερότεροι στον κόσμο και τους χρησιμοποιούσαν οι θαλασσοπόροι για να κάνουν τα ταξίδια τους, έχουν σταθερότητα 75%» επισημαίνει.

Σχετική εικόνα

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι, ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών και με τέτοια μεγάλη ορατότητα ως προς το μέλλον των ανέμων στην Ελλάδα, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μπορεί να γίνει η δεύτερη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας μετά τον τουρισμό.

  • Συγχρόνως, την προηγούμενη εβδομάδα, η CREDIT SUISSE βγήκε και είπε ότι βλέπει λαμπρό μέλλον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Και ότι θεωρεί πολύ σωστή στρατηγική της γαλλικής ENGIE (συνέταιρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ στην Ελλάδα), να δώσει βαρύτητα στις ΑΠΕ
  • Κυρίως ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο της στην αιολική ενέργεια.

Εμείς, φίλοι μικρομέτοχοι, συμφωνούμε απόλυτα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζερεφού και της CREDIT SUISSE καθώς βλέπουμε τεράστια αξία και λαμπρές προοπτικές και στις δύο εισηγμένες (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ) εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

  • Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

YΓ**Αληγείς άνεμοι

Αποτέλεσμα εικόνας για αληγείς άνεμοιΟι αληγείς άνεμοι αποτελούν το σταθερότερο ίσως σύστημα της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.

Είναι αυτοί που πνέουν μεταξύ των ζωνών υψηλών πιέσεων των υποτροπικών περιοχών και του Ισημερινού ως ΒΑ στο Β. και ως ΝΑ στο Ν. ημισφαίριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για αληγείς άνεμοι

Στο Σχήμα φαίνονται οι περιοχές δράσης των αληγών ανέμων και οι ετήσιες συχνότητες εμφάνισής τους. (σε ποσοστά 90% και 70% των ημερών του έτους).

Η σταθερότητα πνοής των ανέμων αυτών δεν περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια αλλά εκτείνεται και μέχρι την ισοβαρική επιφάνεια των 700 hPa τουλάχιστον. Στην περιοχή του Ατλαντικού η μέση ταχύτητά τους εκτιμάται στα 10 m/sec

 

Print Friendly, PDF & Email