Γιατί η ελευθερία έχει κόστος, αλλά ταυτόχρονα και περισσότερες προοπτικές…

Οταν δεν διαθέτεις κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή οικονομική, επενδυτική (πλαφόν), εργατική και φορολογική πολιτική, κοινή δανειακή πολιτική, ούτε την ελάχιστη μεταναστευτική και αμυντική πολιτική, προστασία από τους έξωθεν κινδύνους κάθε είδους & παραμένεις προσηλωμένος κατ’ουσίαν σε μια κοινή μόνο νομισματική πολιτική γιατί έτσι συμφέρει την εξαγωγική Γερμανία και λίγους δορυφόρους πατώντας τους υπόλοιπους κάτω, γιατί να παραμείνει μια μεγάλη οικονομία σαν της Βρετανίας δεμένη στο άρμα μιας ανύπαρκτης ένωσης;

  • Τα λιμάνια της είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, ενώ ο εμπορικός της στόλος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όπως και οι αεροπορικές της συγκοινωνίες. Το τραπεζικό της σύστημα κορυφαίο με δικό της νόμισμα & κατέχει τη μισή χρηματοοικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Η χαλυβουργία, η μηχανουργία, η υφαντουργία, η χημική βιομηχανία, η έρευνα, η καινοτομία, η ανάπτυξη της πανεπιστημιακής παιδείας, το shipping, η βιομηχανία τροφίμων, η ζυθοποιία, η ποτοποιία, η γεωργία η αλιεία, η κτηνοτροφία. κ.ά. είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως & δύναται να τις αναπτύξει περαιτέρω με νέες συμφωνίες.

  • Τα μηχανήματα της αγγλικής βιομηχανίας εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.Σε όγκο διεθνών συναλλαγών έρχεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Ούτως η άλλως δεν συμμετέχει (ευτυχώς γι’αυτήν) στη νομισματική πολιτική σου.
Για να απορροφά όλο το ανενεργό εργατικό δυναμικό σου που υπό άλλες συνθήκες θα κατέγραφες υψηλούς δείκτες ανεργίας ως Ενωση, με τις προβληματικές οικονομικές πολιτικές σου;

  • Στην εποχή της Ευρωπαικής κρίσης, η Βρετανία από μόνη της δημιούργησε τόσες θέσεις εργασίας όσες θέσεις ανεργίας δημιούργησε η ΕΕ. Για να συνεισφέρει αιωνίως οικονομικά στα σκόπιμα δομικά σου λάθη, αντί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της επιπλέον; Μάλλον δεν θα πάρει.

Η θέση της στην ΕΕ είναι μόνο συμφωνία με ειδικούς όρους για το συμφέρον όλων. Γιατί κακά τα ψέματα. Αλλο η τροχοπέδη του ευρωιερατείου κι άλλο η ανεξαρτησία μιας τέτοιου μεγέθους οικονομίας. Κι αν δεν συμβεί, στην αρχή θα την πληρώσει λίγο ακριβά είναι η αλήθεια, θα έχει και ευρωπαικές συνέπειες, αλλά η οικονομική ευελιξία που θα αποκτήσει θα της επιτρέψουν να ανακάμψει πολύ γρήγορα. 

  • Γιατί η ελευθερία έχει κόστος, αλλά έχει και περισσότερες προοπτικές.

Τα υπόλοιπα που λέγονται από τα μίντια των Brussels group, είναι το γνωστό τροπάρι της κινδυνολογίας που το κατέχουν καλά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ