Γιάννης Σιάτρας: Οι Σύγχρονες Επενδύσεις – Η περίπτωση των Vegan

Οι Σύγχρονες Επενδύσεις – Η περίπτωση των Vegan

Η “vegan διατροφή”, ή η “πρακτική της ολικής χορτοφαγίας” (στο εξής θα χρησιμοποιούμε τον διεθνώς αναγνωρισμένο όρο “vegan”) αποτελεί μία διατροφική τάση -αλλά και στάση ζωής- που καθημερινά κερδίζει δημοφιλία στις αναπτυγμένες χώρες. Η διάδοσή της έχει προκαλέσει αξιοσημείωτες μεταβολές στην παραγωγή και στις πωλήσεις των ειδών διατροφής για χορτοφάγους, κυρίως στις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις της κατηγορίας “plant-based food” (ένας όρος που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα που δεν περιέχουν κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά) σημειώνουν αύξηση ανώτερη του 20% κατά το τρέχον έτος. Η αύξηση αυτή είναι δεκαπλάσια της αύξησης στη γενικότερη κατηγορία των τροφίμων, αλλά και δυόμιση φορές μεγαλύτερη από την αύξηση της ίδιας κατηγορίας (plant-based foods) τον προηγούμενο χρόνο.

Οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων εντάσσουν είδη “vegan” στα μενού τους, ενώ τα τμήματα πώλησης τροφίμων για “vegan” των super markets επεκτείνονται διαρκώς.
Κάτι σημαντικό συμβαίνει στο χώρο των τροφίμων. Κάτι που, πριν από δύο χρόνια, είδε ο Eric Schmidt (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google), ο οποίος ανέφερε ότι τα τρόφιμα τύπου “vegan” που υποκαθιστούν το κρέας, θα εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα της τεχνολογίας (δείτε εδώ). Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μείωση του κόστους του φαγητού για τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες.

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δε μένει αδιάφορη μπροστά στις εξελίξεις αυτές. Ήδη, μέσα στα χρόνια, έχει σχηματιστεί μία ειδική κατηγορία επενδύσεων, η οποία ταξινομείται κάτω από τον τίτλο “Παγκόσμια Συμμαχία Αειφόρων Επενδύσεων” (Global Sustainable Investment Alliance – GSIA). Η GSIA είναι μια διεθνής συνεργασία επενδυτικών οργανισμών που επενδύουν σε “αειφόρες” επενδύσεις, που έχει ως σκοπό την, μέσω διεθνών συνεργασιών, επέκτασή τους. Κατά το 2016, το σύνολο των κεφαλαίων των επενδυτικών οργανισμών μελών της GSIA έφθανε στα 22,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2014 (δείτε εδώ). Οι επενδύσεις σε εταιρίες διατροφής οι οποίες απευθύνονται στην κατηγορία “vegan”, λόγω φιλοσοφίας κατηγοριοποιούνται στις επενδύσεις αυτού του τύπου.

Όμως, η πιο πρόσφατη εξέλιξη, η οποία μπορεί να έχει και πρακτικές προεκτάσεις για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να ενδιαφερθούν για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, είναι η δημιουργία ειδικού δείκτη, ο οποίος παρακολουθεί τις κυριότερες από τις εισηγμένες εταιρίες αυτού του τύπου. Πρόκειται για τον δείκτη US Vegan Climate Index.

Ο δείκτης αυτός απευθύνεται σε επενδυτές που τους ενδιαφέρουν οι ευρύτερα “οικολογικές επενδύσεις”, βασίζεται στη σύνθεση του “Solactive US Large Cap Index” (ένας δείκτης της εταιρίας Solactive, που μοιάζει αρκετά με τον S&P-500), πλην όμως δεν περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται ή ενέχονται σε δραστηριότητες όπως δοκιμές σε ζώα, παραγωγή ζωικών προϊόντων, χρήση ζώων στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών καυσίμων, παραγωγή στρατιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, παραγωγή προϊόντων καπνού και μία σειρά από δραστηριότητες που προκαλούν ανησυχίες για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εταιρίες που εισήχθησαν στον δείκτη, συνολικά εμφανίζουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, με συνολική βελτιωμένη απόδοση κάτω από 30% σε διάστημα πέντε ετών, σε σχέση με το σύνολο των εταιριών του δείκτη Solactive US Large Cap Index. Οι σχεδιαστές του δείκτη υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι, οι υπόλοιπες εταιρίες, οι μη φιλικές προς το περιβάλλον και αυτές που εκμεταλλεύονται τα ζώα, λειτουργούν με βάση ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Το δείκτη US Vegan Climate Index διαχειρίζεται η εταιρία Solactive, θα υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο και, από τις 6 Ιουνίου 2018, εμφανίζεται με τα χαρακτηριστικά  “VEGAN” στο πρακτορείο αναμετάδοσης τιμών Bloomberg. Παράλληλα, στις αρχές Οκτωβρίου του 2018, κατατέθηκε η αίτηση για τη δημιουργία του πρώτου ETF το οποίο US Vegan Climate ETF (1***), το οποίο θα επενδύει σε εταιρίες, με βάση τον ηθικό κώδικα της κοινότητας των “vegan” και των υποστηρικτών των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

(1***)ETF S SOLUTIONS/US VEGAN CLIMATE ET
NYSEARCA: VEGN
26.39 USD +0.27 
Nov 15, 8:00 PM EST · Disclaimer
Open 26.42
High 26.42
Low 26.30
Mkt cap
P/E ratio
Div yield
Prev close 26.12
52-wk high 27.34
52-wk low 23.94
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ@ 
  • www.eurocapital.gr/
  • ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ
  • Image result for περιοδικο χρημα και αγορα
  • Σε αγαστή συνεργασία-επικοινωνία με τον μ/μ