Γιάννης Εμίρης (Alpha Bank): 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από τις τράπεζες

“Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουμε δεσμευθεί ότι φέτος μόνος θα δώσουμε χρηματοδοτήσεις 16 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία”, τόνισε ο κ. Γιάννης Εμίρης, Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank  στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Οικονομικό Forum των Δελφών με θέμα την χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας, συμπληρώνοντας πως ο στόχος αυτός θα καλυφθεί πολύ εύκολα 

Ο ίδιος σημείωσε πως από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Alpha Bank το 50% έχει πάει στην κάλυψη αναγκών ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά το υπόλοιπο 50% έχει εκταμιευθεί για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

“Είναι σημαντικό για την οικονομία μας να σχηματίσει ξανά πάγιο κεφάλαιο”, τόνισε ακόμη ο κ. Εμίρης

Στο εξής, έμφαση θα δοθεί στην παροχή ρευστότητας σε όλους τους κλάδους που πλήττονται, είπε ο κ. Εμίρης σημειώνοντας ότι κλάδοι που «ακουμπούν» πιο πολύ στον τουρισμό πλήττονται περισσότερο, το ίδιο και όσοι εξυπηρετούν ευρύτερα την τουριστική δραστηριότητα (rent a car, μεγάλες υποδομές, μεταφορές κοκ).

Αργότερα, μπορεί να υπάρξουν ανάγκες και σε άλλους κλάδους, όπως το εξαγωγικό εμπόριο. Αναφορικά με τις αμιγώς αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις, οι τράπεζες εστιάζουν στους τομείς που μέχρι σήμερα έχουν δείξει κάποια ανθεκτικότητα στην κρίση: ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη, υποδομές, κάποιοι τομείς στο χώρο των ακινήτων, όπου το στοκ των ακινήτων είναι γερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας, ενδεχομένως τα νοσοκομεία ή η ναυτιλία. Το σημαντικότερο για τον κ. Εμίρη, είναι η χρηματοδότηση να διοχετευτεί γρήγορα στην οικονομία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια ανεξαρτήτως κλάδου.

Οι τράπεζες διαθέτουν και την απαραίτητη ρευστότητα και τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν τόσο τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης που φέρνει η πανδημία, όσο και τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν το βασικό μήνυμα της συζήτησης.

.