Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Στη σωστή κατεύθυνση η κυβερνητική απόφαση για συνταξιοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη

Μετά την πολυετή οικονομική κρίση με τις πολυδιάστατες και σοβαρές επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η νέα μεταμνημονιακή περίοδος πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν δικαιοσύνη και ουσιαστική στήριξη στους επαγγελματίες που έχουν πληγεί σημειώνει σε άρθρο του ο Προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το Επιμελητήριό μας επιδιώκει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να δουλεύει και να διεκδικεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έχουμε ανάγκη από κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα απαντούν στα δίκαια αιτήματα των σκληρά δοκιμαζόμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Τώρα που η οικονομία φαίνεται να έχει μπει σε μία άλλη πορεία, χρειάζεται αφενός να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία και αφετέρου να δοθεί προτεραιότητα και για εξεύρεση λύσεων σε χρονίζοντα ζητήματα. Πολλά από αυτά αφορούν τους επαγγελματίες που έχουν βρεθεί σε ορισμένα αδιέξοδα και παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά λόγω οφειλών και εκκρεμοτήτων.

Μετά την πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης: «Συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ – Διαδικασίες διασταύρωσης, έλεγχοι, προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του άρθρου 115 του ν. 5078/2023», που φέρει την υπογραφή της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θεοχάρη Θεοχάρη και Αθανασίου Πετραλιά, εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ). Με την ίδια ΚΥΑ καθορίζεται επίσης όλη η διαδικασία υπαγωγής, διασταύρωσης, οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο η νομοθετική ρύθμιση θα δώσει λύση σε περίπου 25.000 επαγγελματίες ενώ η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ και δύναται να επωφελήσει κι όσους έχουν κάνει παλαιότερα αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν εμπλοκή λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία κυβερνητική απόφαση που έρχεται να αναγνωρίσει ένα διαχρονικό πρόβλημα και να απαντήσει σε δίκαιο αίτημα που φέρει ισορροπίες σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που εργάζονται επί πολλά συναπτά έτη, έχουν αντέξει σε δύσκολες οικονομικές περιόδους και σήμερα αναζητούν λύση για να φτάσουν στη συνταξιοδότηση με τις νόμιμες παρακρατήσεις και να διευθετήσουν παράλληλα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Στην παρούσα φάση εκκρεμούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν κυρίως το τραπεζικό απόρρητο. Στην ηλεκτρονική αίτηση για συνταξιοδότηση ο νέος υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή του στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αναγκαία προϋπόθεση θα είναι να αποδείξει την αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του. Αυτό προϋποθέτει πως ο ασφαλισμένος θα συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ ή τις 6.000 για τους αγρότες. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 40% της σύνταξής του και θα παρακρατείται το υπόλοιπο 60% περιορίζοντας την οφειλή έως ότου αυτή πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επικροτεί κάθε δίκαιη κυβερνητική πρωτοβουλία που δικαιώνει και ανακουφίζει επαγγελματίες. Η Υπουργική Απόφαση δίνει λύση στο αδιέξοδο που χιλιάδων συναδέλφων, οι οποίοι δύνανται να συνταξιοδοτηθούν λόγω ηλικίας και χρόνων ασφάλισης, όμως παραμένουν «αιχμάλωτοι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους που προφανώς αδυνατούν να αποπληρώσουν άμεσα και εφάπαξ στον ΕΦΚΑ.