Γιάνης Βαρουφάκης: Το μεγαλύτερο ψέμα….

Το μεγαλύτερο ψέμα….

Αν και θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοια σχόλια από αυτή τη στήλη για ακόμη μια φορά θα είμαστε αρκετά σκληροί με τον πρώην, απίστευτο, υπουργό οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Και το κάνουμε αυτό γιατί δεν αντέχουμε να τον ακούμε να επαναλαμβάνει τις γνωστές μπαρούφες του. Πως δήθεν δεν προσέθεσε ούτε ένα ευρώ στο χρέος. Για πολλοστή φορά και εντελώς απλοϊκά, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε δύο αριθμούς. Το χρέος που υπήρχε όταν ανέλαβε υπουργός και το χρέος που παρέδωσε όταν παραιτήθηκε μετά από λίγους μήνες. Και αυτοί οι ισχυρισμού του κ. Βαρουφάκη είναι το μεγαλύτερο ψέμα που μπορεί να πει κανείς.

Γιατί πολύ απλά τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2019, οδήγησαν στην τραγωδία των ελληνικών τραπεζών, με το πλήρες dilution των μετόχων στο τέλος του 2015, με το ελληνικό δημόσιο να βλέπει έτσι απλά να χάνονται περίπου 30 με 35δις ευρώ!!! Και ως αποτέλεσμα των κατορθωμάτων του κ. Βαρουφάκη, οι ελληνικές τράπεζες με μερικά ψίχουλα (περίπου 3-4δις ευρώ) πέρασαν στα χέρια ξένων fund. Και επαναλαμβάνουμε πως μόνο από αυτήν την εξέλιξη, το δημόσιο έχασε περίπου 30 με 35δις ευρώ, δηλαδή περίπου 16 με 17% του ΑΕΠ.

****Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια.

****Ότι στο καλύτερο σενάριο, η χώρα κατέγραψε απώλειες 30 με 35 δις ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης είναι ίσως ο μοναδικός υπουργός οικονομικών παγκοσμίως. Και το λέμε αυτό χωρίς την παραμικρή εμπάθεια. Που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μερικούς μόλις μήνες) κατάφερε να καταστρέψει (χωρίς καμία υπερβολή) το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με capital controls, μαζική φυγή καταθέσεων και οδηγώντας τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουνε στο τέλος του 2015, όταν έγιναν και οι ΑΜΚ. Μια κεφαλαιοποίηση περίπου 400-500 εκ ευρώ (και οι 4 μαζί). Και χωρίς ντροπή, ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να ισχυρίζεται πως τα πήγε καλά και μάλιστα όπως είπε και στο Open TV ότι μείωσε και το χρέος!!!!

****Και θα γίνουμε ακόμη πιο σκληροί τώρα. Έχουμε μια μεγάλη απορία, αν και ποτέ δε θα πάρουμε απάντηση. Απορούμε αν ο κ. Βαρουφάκης δε ντρέπεται για το κακό που έχει κάνει στη χώρα. Και μάλιστα επαναλαμβάνουμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πάντως επίσημα, ο κ. Βαρουφάκης όχι μόνο δε φαίνεται να ντρέπεται. Αλλά και βγάζει χρήματα από το κακό που έκανε στον ελληνικό λαό, με εκδόσεις βιβλίων (που θα γίνει και τηλεοπτική ταινία), ομιλίες με πληρωμή, δημιουργία πολιτικών κομμάτων και άλλα πολλά.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη (επί Βαρουφάκη).

Και παρακάτω σας παρουσιάζουμε την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Από τις αρχές λοιπόν του 2015 μέχρι το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή την περίοδο Βαρουφάκη, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 52%.

****Μετά μαζί με τα capital controls, είχαμε την αναστολή του χρηματιστηρίου για έναν μήνα!!!! Και από τις αρχές Αυγούστου όταν λειτούργησε και πάλι το Χ.Α. και ως αποτέλεσμα των όσων έγιναν το πρώτο εξάμηνο επί υπουργίας του κ. Βαρουφάκη, στο δρόμο προς την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

****Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέες εντυπωσιακές απώλειες. Και έτσι, από τις περίπου 20.000 μονάδες (προσαρμοσμένος για το reverse split) στις αρχές του 2015 όταν και ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης ΥΠΟΙΚ. Ο τραπεζικός δείκτης στα τέλη του 2015 είχε πέσει στις μόλις 1.180 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες δηλαδή 94%. Και έτσι απλά χάθηκαν όλα τα χρήματα των μετόχων, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου (ΤΧΣ).

Ο Κυνηγός

http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter.html

Print Friendly, PDF & Email