Για ποιο λόγο η αγορά δεν “πλήρωσε” την επενδυτική βαθμίδα

Μετά από 13 χρόνια η Ελληνική οικονομία πήρε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι θα περιμέναν ένα πάρτι στην αγορά παρόλα αυτά η εικόνα ήταν σαφώς αποκαρδιωτική. Οι περισσότεροι θα φανταστούν το πασιφανές ότι οι ζημιές της φυσικής καταστροφής των προηγούμενων ημερών ήταν ο λόγος και η χώρα πιθανότατα να χάσει 1 ή και 2 μονάδες στο ΑΕΠ από το μέγεθος των ζημιών. Παρόλα αυτά όμως είναι έτσι?

Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι ένα νέο μίας ημέρας αλλά για τα επόμενα χρόνια. Σαφώς τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην αγορά θα το πράξουν σταδιακά και όχι σε μία συνεδρίαση. Άλλωστε πολλά ήταν τα funds και οι επενδυτές που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην αγορά το προηγούμενο μεγάλο διάστημα έχοντας σημαντικά κέρδη. Κάποια από αυτά θα θέλουν να τα αποκομίσουν. Από την άλλη όμως θα μας ανησυχούσε ακριβώς το αντίθετο. Μία μεγάλη άνοδο με μεγάλο τζίρο και ευκαιρία για κάποιους να πουλήσουν.

Αν τώρα κάποιος σκεφτεί πως λειτουργεί μία bull market θα καταλάβει πως οι άνοδοι είναι αργοί και με μεγάλη διάρκεια. Η αγορά δεν βιάζεται να καταγράψει υψηλές τιμές μιας και αναζητάει μετοχές για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Ως γνωστόν η Ελληνική αγορά είναι από τις πιο ρηχές με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται τίτλοι εύκολα σε ποσότητες και αν δοκιμαστεί κάτι τέτοιο η αγορά θα πρέπει να κάνει σημαντική κίνηση. Έτσι λοιπόν θα δείτε ότι τα funds που ξεκινάνε να επενδύουν στην Ελλάδα ψάχνουν πακέτα μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή και όχι το ταμπλό. Άλλωστε αν στην ανακοίνωση η αγορά χάριζε μεγάλα κέρδη οι πωλητές θα πήγαιναν περίπατο και οι αγοραστές θα έψαχναν στον θεό μετοχές.

Αν σήμερα το ΤΧΣ αποφάσιζε να μοιράσει πακέτο της Εθνική η ουρά της ζήτησης θα ήταν μεγάλη παρόλα αυτά η μετοχή στο ταμπλό έχασε σημαντικό ποσοστό. Για πιο λόγο από την στιγμή που μεγάλοι παίκτες θέλουν να τοποθετηθούν για πιο λόγο να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο πυροβολώντας τα πόδια τους;

Να θυμίσουμε ότι η αγορά για το τρέχον έτος είναι πρωταθλήτρια σε αποδόσεις και είναι λογικό να διορθώνει πλάγια τους τελευταίους 2 μήνες. Μην ξεχνάμε ότι η κίνηση έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από την ζώνη των 750 μονάδων τον περσινό Σεπτέμβριο και σήμερα μετά από διόρθωση καταγράφει 1250. Έχουμε τονίσει πολλές φορές και ειδικά σε υπερβολές της αγοράς ότι πάντα δίνονται ευκαιρίες τοποθετήσεων με την διαφορά ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν την σωστή ψυχολογία να τις εκμεταλλευτούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Αν σκεφτεί κάποιος ότι την χάσαμε πριν 13 χρόνια θα καταλάβει πολύ καλά ότι δεν είναι απλά ένα νέο πυροτέχνημα και της μίας συνεδρίασης ή μιας εβδομάδας.

Εδώ είμαστε να δούμε την συνέχεια του έργου με την ίδια την αγορά να μας δείξει της προθέσεις της το επόμενο διάστημα.

Ηλίας Ζαχαράκης