Για απόκρυψη στοιχείων από τις έρευνες στους Nord Stream κατηγορεί η Ρωσία τη Σουηδία

Για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς Nord Stream κατηγορεί η Ρωσία τη Σουηδία, καταγγέλλοντας ακόμη ότι η Στοκχόλμη δεν μοιράζεται τις πληροφορίες από την έρευνα για τις εκρήξεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η άρνηση της Σουηδίας να συζητήσει με Ρώσους εισαγγελείς «προκαλεί σύγχυση» και είπε πως η Μόσχα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διενέργεια κοινής έρευνας για τις εκρήξεις, που θα μπορούσαν να αχρηστεύσουν μόνιμα τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όμως τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία, αρχές των οποίων συνεχίζουν τις έρευνες στις τέσσερις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας, απέρριψαν την ιδέα μιας συμμετοχής της Ρωσίας.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Μόσχα, η Ζαχάροβα υπονόησε πως υπήρχαν λόγοι για την απόφαση αυτή. «Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, διενεργώντας μια αντικειμενική έρευνα, θα κατέληγαν σε ένα άβολο συμπέρασμα… για το ποιος διενήργησε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, τρομοκρατίας. Για το ποιος τη σκέφτηκε και ποιος την έφερε σε πέρας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Σουηδία «αποκρύπτει» γεγονότα για το τι ανακάλυψε στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι «οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν».

Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος κατά τη γνώμη τους φέρει την ευθύνη. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, απέδωσε τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ο αγωγός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίησή του μόλις λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.