14.6 C
Athens
Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025

Γερμανικός “δάκτυλος” στο ανοδικό ξέσπασμα του Χ.Α.

 www.capital.gr

Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΧρειάστηκε την “εξωτερική” βοήθεια, αυτή της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για να καταφέρει να συντηρήσει μια “ζωηρή” ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας ένα πτωτικό σερί που το οδήγησε μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

Γερμανικός "δάκτυλος" στο ανοδικό ξέσπασμα του Χ.Α.

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,04% στις 454,29 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το +2,69% (464,18 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,35 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 150,6 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών (στην Κύπρου 5 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,63%, στις 119,41 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +5,63%. Στο +2,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 560,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 16,50% στις 25,13 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο… +18,27%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 9,84%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 10,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα κατά 20,50% χαμηλότερα.

Από την αρχή της συνεδρίασης η αγορά αν και έδινε την αντίδραση που είχε τόση ανάγκη, η ορμή της δεν ήταν ανάλογη μετά από οκτώ ημέρες πτώσης, που της στοίχισε το 20,8% της αξίας της και την οδήγησε σε χαμηλά σχεδόν τριών δεκαετιών. Η σύγχυση που προκλήθηκε από το “σκωτσέζικο ντους” που υπέστη κατά τη χθεσινή ημέρα η Ελλάδα ήταν εμφανής, εξαιτίας αφενός του ότι οι αξιωματούχοι του Eurogroup έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αφετέρου του άρθρου του Poul Thomsen του ΔΝΤ, στο οποίο καθιστά σαφή την ανάγκη νέων μέτρων – κυρίως στο ασφαλιστικό  – ύψους 9 δισ. ευρώ έως το 2019 (4-5% του ΑΕΠ).

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία εισήλθε σε υφεσιακή τροχιά, εξέλιξη που πιθανόν να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2016, οι ρυθμοί ανόδου υποχώρησαν ελαφρώς, με το γενικό δείκτη όμως να συντηρεί πάνω από το 1% τα κέρδη του.

Λίγο μετά τις 15:00 όμως, ήρθε η κίνηση – ματ από τη γερμανική Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε επαναγορά ομολόγων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ρευστότητα της γερμανικής τράπεζας και στην αξία των τίτλων της. Η ανακοίνωση αυτή έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές, δίνοντας τα αναγκαία και απαιτούμενα ερείσματα προκειμένου το Χ.Α. να διαπεράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το επίπεδο των 450 μονάδων.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο M. Χατζηδάκης, επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, η πτώση του τελευταίου τείχους τιμών (460 μονάδες) αυτήν την εβδομάδα, που σηματοδοτούσαν τα χαμηλά του 2012 έγινε με τον πάταγο που του αρμόζει. Οι συναλλαγές είχαν στοιχεία πανικού και ξεπουλήματος, η διάχυση ήταν καθολική μεταξύ δικαίων και αδίκων βρίσκοντας εναλλάξ πατήματα πωλήσεων στην εγχώρια και την ξένη ειδησεογραφία.

Από πλευράς ειδήσεων η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε προς το καλύτερο αντιθέτως τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά χωρίς ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα ενώ και η εικόνα στις ξένες αγορές παραμένει σταθερά νευρική. Επομένως η προσδοκία ανόδου ακουμπάει περισσότερο στην φτήνια, την απότομη και γρήγορη διολίσθηση των τιμών παρά σε κάποιο ισχυρό λόγο που θα έδινε διάρκεια στην άνοδο. Αυτά μέχρι στιγμής καθώς η ημερομηνία ορόσημο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πλησιάζει αποτελώντας το σημείο αναφοράς για το τέλος της εγχώριας εσωστρέφειας.

Τεχνικά το ανοδικό ξέσπασμα της Παρασκευής αποφόρτισε το σερί των 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων αφού ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 21% για να ανακάμψει από την ζώνη των 420 μονάδων. Ο βαθμός πίεσης των βραχυπρόθεσμων ταλαντωτών το μεσημέρι της Πέμπτης έφθασε πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλές τιμές, η ταχύτητα και η ένταση της πτώσης ήταν τέτοια που αντίδραση είχε την μορφή ακίδας. Η συνέχεια της Παρασκευής ήταν μεν ισχυρή σε ένταση αλλά αδύναμη σε συναλλακτικό όγκο. Αυτό ενδεχομένως θέτει ένα στοιχείο προβληματισμού ως προς τις δυνατότητες αυτής της κίνησης καθώς η πτώση που προηγήθηκε έγινε με τζίρους άνω των 70 εκατ. ευρώ γεγονός που θα βάλει ένα θέμα απορρόφησης της προσφοράς σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα τρέχοντα (460 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά τα διαγράμματα –ειδικά των τραπεζικών μετοχών- έχουν ακόμα ικανά περιθώρια ανοδικής διαδρομής αφού ο τεχνικός κορεσμός έρχεται μετά από μια κίνηση 10% – 15% κατά περίπτωση. Ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε την ανοδική ανάσα η οποία θα κριθεί από τις συνεδριάσεις που θα έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών καθώς και από τους συσχετισμούς των συναλλακτικών όγκων.

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς διατήρησαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα σκήπτρα της ανόδου, κλείνοντας τελικά στο +25% και στο +20,99% αντίστοιχα. Ακολούθησε η Alpha Bank, η οποία έκλεισε με κέρδη 13,79% ξεπερνώντας την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 10,20%.

Ισχυρή η ανοδική αντίδραση της Ελλάκτωρ, στο +11,46%, ενώ η Λάμδα έκλεισε στο +9,54% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +6,55%. Κοντά στο +3,5% οι “επιδόσεις” των Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie, ενώ μόλις στο +2,61% έκλεισε η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να κερδίζει έως και 6%. Πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, ΟΤΕ, Aegean και ΕΧΑΕ, ενώ οριακά ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Grivalia, με τους χαμηλότερους όγκους στον FTSE 25, έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ στο -1,94% έκλεισε η Βιοχαλκο, αν και νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο +4,85%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τιτάν, ο οποίος έκλεισε ακριβώς στα 15 ευρώ.

Στον Mid Cap, άλμα 12,20% κατέγραψε η Αττικής, η Τεχνική Ολυμπιακή σημείωσε κέρδη 9,85% με μόλις όμως 6,6 χιλ. τεμάχια όγκο, ενώ στο +9,76% έκλεισε το Υγεία και στο +5,45% η MIG. Στον αντίποδα, Πλαίσιο και Τράστορ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 5,23% και 4,49% αντίστοιχα.