Γερμανικό μοντέλο για τη μερική απασχόληση – Προσλήψεις ανέργων με κουπόνια

Ο φόβος για εκτόξευση της ανεργίας λόγω του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση που εξετάζει τρόπους για να αυξηθούν οι προσλήψεις και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μεταπέσουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι η στήριξη μέσω “κουπονιών”, τα οποία θα φέρουν οι άνεργοι και θα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις που θα τους προσλαμβάνουν. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να καλύπτει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους για ένα διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα μελετώνται με προσοχή για να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσω π.χ. περιστατικών εικονικής απασχόλησης.

  • Tο “γερμανικό μοντέλο”

Οσον αφορά στη στήριξη των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα χνάρια του γερμανικού Kurzarbeit και το κράτος θα καλύπτει σε ποσοστό έως 60% το τμήμα του μισθού που θα χάνει ο εργαζόμενος και το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 50%. Εννοείται ότι το μέτρο θα αφορά μόνο εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί ένα πλαφόν ως προς το ύψος της αμοιβής που θα καλύπτει το κράτος.

  • Ετσι, αν το 60% της απώλειας εισοδήματος για έναν εργαζόμενο ξεπερνάει το πλαφόν αυτό, δεν θα καλύπτεται. Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί αν το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, δηλαδή τη λεγόμενη “μεγάλη περίμετρο”, που εξαιρεί μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ή σε ορισμένους μόνο, όπως τον τουρισμό.

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”