Γερμανικές εκλογές: Ti “βλέπουν” 6 οίκοι για την επόμενη ημέρα σε οικονομία, αγορές

Το σήριαλ των γερμανικών εκλογών δεν σταματά να εκπλήσσει, καθώς τα ποσοστά που έδωσαν οι κάλπες σε SPD και CDU/CSU ήταν πιο κοντά από ό,τι αναμενόταν, αναδεικνύοντας τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους σε ρόλο «kingmaker» στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έξι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν τις συνέπειες για τις αγορές, για την γερμανική οικονομία και για την Ευρώπη.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να απαιτήσουν εβδομάδες, εάν όχι μήνες, οι αγορές δεν θα δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον, εκτιμά η UBS. Για να επιτευχθεί ο επιθυμητός συμβιβασμός μεταξύ των κομμάτων, το πιθανότερο είναι ότι οι πιο ακραίες προτάσεις πολιτικής θα εγκαταλειφθούν, επομένως οι επιπτώσεις στις αγορές θα είναι ήπιες.

Όμως, υπό τους αριθμητικά και πολιτικά πιο πιθανούς συνασπισμούς (δηλαδή στο σενάριο «Τζαμάικα» – CDU, FDP και Πράσινοι- και στο σενάριο «Φανάρι» -SPD, FDP και Πράσινοι-), οι επενδυτές πιθανότατα θα καλωσορίσουν μία δημοσιονομική πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, η οποία θα ενισχύσει την ανάκαμψη, σημειώνει η UBS.

Η σημαντικότερη εξέλιξη από τις εκλογές για τις αγορές είναι μία ισχυρότερη εποπτική, δημοσιονομική και πολιτική στροφή προς τον στόχο του να γίνει η Γερμανία πιο «έξυπνη», πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, σύμφωνα με τη UBS.

Τι θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι Φιλελεύθεροι (FDP) πιθανότατα θα απαιτήσουν το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπουν σε έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Φανάρι». Σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» με το CDU/CSU, το FDP πιθανότατα θα χρειαζόταν κάτι πέραν του παραδοσιακού ρόλου που έχει, στο υπουργείο Εξωτερικών. Όσο για τους Πράσινους, για να μπουν στον συνασπισμό «Τζαμάικα» πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις σε θέματα της κλιματικής αλλαγής, και για αυτό, θα απαιτούσαν το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν κάποιους από τους στόχους τους, τονίζει η SocGen.

germanikes-ekloges-6-oikoi-gia-tin-epomeni-imera-se-oikonomia-agores0

Πού θα εστιάσει ο κάθε συνασπισμός

Ένας συνασπισμός «Φανάρι» θα έδινε μεγαλύτερο βάρος στην τόνωση των επενδύσεων στη Γερμανία, ενώ ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» θα έδινε προτεραιότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία, σημειώνει ο αναλυτής της Scope Ratings, Eiko Sievert.

Πότε θα φύγει η Άνγκελα Μέρκελ

Έπειτα από τις αναπάντεχα μικρές διαφορές που έβγαλαν οι κάλπες, οι διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν μήνες, εκτιμά ο Carsten Brzenski της ING. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ακόμα στη θέση της, στην καγκελαρία, τα Χριστούγεννα.

Οι προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, τις συνέπειες του Brexit και την ανάγκη δημιουργίας μίας ισχυρότερης Ε.Ε., σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau.

Αυτός ο νέος ρόλος τον οποίο πολλοί ξένοι παρατηρητές απαιτούν από τη Γερμανία, έρχεται σε μία στιγμή που η οικονομική θέση της χώρας απειλείται από το δημογραφικό, τα δομικά προβλήματα που φέρνει η ψηφιοποίηση και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Επομένως, η πρόκληση της νέας κυβέρνησης θα είναι διπλή: Να διαμορφώσει τον νέο διεθνή ρόλο της Γερμανίας και να επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και ένα ισχυρό κράτος με καθοδηγητικό ρόλο, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

«Μην περιμένετε καμία επανάσταση»

Οι πολιτικές της Γερμανίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, αλλά δεν θα αλλάξουν δραματικά, εκτιμά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι διαφορές ανάμεσα στον συνασπισμό «Τζαμάικα» και «Φανάρι» δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να αλλάξουν τις προοπτικές της γερμανικής ή της ευρωπαϊκής οικονομίας.