Γερμανία: Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι ήδη εδώ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που δίνει και σήμερα (03.09) στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου επιβεβαιώνουν ότι το τέταρτο κύμα πανδημίας όχι μόνο έχει ξεκινήσει στη Γερμανία, αλλά εξαπλώνεται κυρίως σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες από ό,τι δείχνει ο αριθμός των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 14.251 νέα θετικά τεστ, που σημαίνει αύξηση κατά 2.222 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δε δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 80,2 από 76,9 που ήταν χθες. Τα βαριά περιστατικά που χρειάζονται εντατική νοσηλεία έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η μέση ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 35 μέχρι 59 χρονών και είναι πάνω από τον μέσο όρο πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Δεν σπάει ο σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προειδοποίησε και πάλι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ανεμβολίαστους. Μιλώντας το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF, τόνισε ότι όποιος δεν εμβολιαστεί, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα θα μολυνθεί με τον ιό. “Έχει εξελιχθεί πλέον σε πανδημία των ανεμβολίαστων, το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ αποτελείται από μη εμβολιασμένους”.

Προτροπές να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, εκφράζονται από όλο και περισσότερους επιστήμονες. Αίφνης, ο Κρίστιαν Ντρόστεν, φημισμένος καθηγητής Επιδημιολογίας από την Πανεπιστημιακή Κλινική Charité του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών. “Το 61% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις, με αυτό το ποσοστό δεν μπορούμε να μπούμε στο φθινόπωρο, δεν επαρκεί και τα τεστ δεν αποτελούν εναλλακτική” υπογράμμισε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.”Συνιστούσαν μόνο ένα βοηθητικό μέσο, όσο καιρό δεν υπήρχαν εμβόλια. Τώρα οι Γερμανοί δεν αποδέχονται τους εμβολιασμούς κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα”.

“Θα πρέπει να κάνουμε τους εμβολιασμούς πιο ελκυστικούς και με μεγαλύτερη φαντασία, όπως εμβολιασμοί σε πάρκινγκ, στους σταθμούς του περιφερειακού ή ακόμη και στην Αλεξάντερπλατς ή σε νυχτερινά κλαμπ. Θα είχε αποτελεσματικότητα, την τελευταία εβδομάδα μπορέσαμε να εμβολιάσουμε άλλους 50.000″. Σε ότι αφορά στη λεγόμενη ανοσία στην κοινότητα παραμένει πολύ προσεκτικός επισημαίνοντας ότι “είναι αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να ληφθούν και πάλι μέτρα λοκντάουν, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ανοσία”.

Εμβολιαστικά κέντρα σε χειμερία νάρκη…

Στο μεταξύ αμφιβολίες εκφράζονται για το εάν ήταν ορθή η απόφαση ορισμένων κρατιδίων να βάλουν λουκέτο στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από δημόσια κονδύλια, εν όψει ενός τόσο κρίσιμου φθινοπώρου. Ναι μεν, ο εμβολιαστικός οίστρος έχει καταλαγιάσει και είναι σχεδόν άδεια, αλλά οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία δεν έχουν οικογενειακό γιατρό και ήταν γι αυτούς μια γρήγορη, απλή και εξυπηρετική λύση.

Στο Αμβούργο ωστόσο το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο είχε μεγάλη κίνηση την τελευταία ημέρα με γύρω στους 6.000 ανθρώπους, με τους περισσότερους να έρχονται για τη δεύτερη δόση. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν σε νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία, σε κινητές μονάδες, σε επιχειρήσεις, καταγράφονται εμβολιαστικές πρωτοβουλίες, σε εκκλησιαστικές κοινότητες, σε γήπεδα και σε εμπορικά κέντρα.

Και στο Βερολίνο έκλεισαν δύο από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας. Στο πρώτο που άνοιξε, στην Αρένα στην συνοικία Τρέπτο, εμβολιάστηκαν συνολικά 600.000 άνθρωποι μέσα σε 8 μήνες. Δύο ακόμη έχουν ήδη κλείσει ενώ τα υπόλοιπα δύο θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τέλος του χρόνου. Εν όψει της τρίτης αναμνηστικής δόσης που θα ακολουθήσει τον χειμώνα, οι υπουργοί Υγείας των 16 κρατιδίων έσπευσαν να “διορθώσουν” προηγούμενες αποφάσεις τους.