Γερμανία: Σχέδιο «σφιχτού» προϋπολογισμού για το ’24 κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 κατέθεσε σήμερα Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Στο σχέδιο προβλέπονται συνολικές δαπάνες 445 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισ. από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισ. υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.

«Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει» σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενο στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού. Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Άμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, μετά την αναστολή του «φρένου χρέους» για την περίοδο 2020-2022, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλη εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδιοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από τη διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα. Την ίδια ώρα, ο κλάδος της γαστρονομίας αντιδρά ήδη στην επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ η βιομηχανία ζητά κρατική βοήθεια ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το “φρένο χρέους” αποτελεί εγγύηση για το ότι οι επόμενες γενιές δεν θα επιβαρυνθούν με τοκοχρεολύσια» δήλωσε ο αρμόδιος βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Ότο Φρίκε, ενώ, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) -συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς- και από τους Πράσινους, θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το «φρένο χρέους» και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις επενδύσεις για την προστασία του κλίματος.