Γερμανία: Παραιτήσεις βουλευτών για παραγγελία προστατευτικών μασκών από συγκεκριμένες εταιρείες

Σε σοβαρή κρίση για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξελίσσεται η υπόθεση της διαμεσολάβησης δύο βουλευτών της προκειμένου να αγοραστούν από συγκεκριμένες εταιρίες προστατευτικές μάσκες για την ομοσπονδιακή και για κρατιδιακές κυβερνήσεις.

Ο Νίκολας Λέμπελ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) παραδέχθηκε ότι η εταιρία του έλαβε 250.000 ευρώ από εταιρίες στη Βάδη – Βιρτεμβέργη, στο Μανχάιμ και στη Χαϊδελβέργη προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα τους. Πριν από λίγο, υπό το βάρος έντονης κριτικής, ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Χθες το βράδυ είχε δηλώσει ότι σκόπευε να παραμείνει στην Μπούντεσταγκ έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να μη θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

Σε δεύτερη ανάλογη περίπτωση, ο βουλευτής του αδελφού κόμματος του CDU στη Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Γκέοργκ Νουσλάιν ελέγχεται για δωροδοκία και δωροληψία, καθώς η εταιρία του εισέπραξε περίπου 650.000 ευρώ, προκειμένου η ομοσπονδιακή και η βαυαρική κυβέρνηση να παραγγείλουν μάσκες από συγκεκριμένο κατασκευαστή. Ο κ. Νουσλάιν αρνείται τις κατηγορίες και υπέβαλε την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του CSU, ωστόσο ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα του.

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ZDF, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU Μάρκους Ζέντερ ζήτησε από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν άμεσα την εντολή τους και να δωρίσουν τα χρήματα που κέρδισαν. Την παραίτησή τους έχει ζητήσει και ο αρχηγός του CDU Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel».