Γερμανία: Πάνω από 30 δισ. αναγκαία για την μερική απασχόληση

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης εκτιμά ότι το κόστος της στήριξης του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση της υπηρεσίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκτίμησε  ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ντέτλεφ Σέλε, μιλώντας στην εφημερίδα “Tagesspiegel”, αφού τα  αποθεματικά της ενδέχεται να μην είναι επαρκή.

Μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Το γεγονός ότι το ποσό εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρό οφείλεται στο  ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμη αποστείλει τα «εκκαθαριστικά» τους. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας πάνω από 10 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν εισέλθει σε αυτό το καθεστώς.

Ο Σέλε προειδοποίησε εταιρείες που θα επιχειρήσουν να δηλώσουν εργαζόμενους σε μερική απασχόληση και στη συνέχεια να τους απασχολούν παραπάνω. Αυτό είναι αδήλωτη δουλειά είπε χαρακτηριστικά. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τους τελικούς καταλόγους, θα εξετάσουμε λεπτομερώς όλα τα έγγραφα που υποβάλλονται και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν το κρίνουμε απαραίτητο.»