Γερμανία: Κίνδυνος σοβαρής λειψυδρίας τους επόμενους μήνες

Σοβαρή λειψυδρία απειλεί τη Γερμανία τους επόμενους μήνες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να λαμβάνουν μέτρα και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε σημείο «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξημένη χρήση νερού θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιρειών ύδρευσης, ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Σε τοπικό επίπεδο λαμβάνονται ήδη αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού και 30 περιφέρειες έχουν λάβει σχετικά μέτρα ήδη από το 2022. Σε αυτές τις περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, απαγορεύεται να ποτίσει κανείς τον κήπο του, να γεμίσει την ιδιωτική πισίνα ή να πλύνει το αυτοκίνητό του εντός των ορίων της οικίας του.

Σε κρατιδιακό επίπεδο, η Κάτω Σαξονία, όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν περιοριστεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, επέβαλε απαγόρευση ποτίσματος κήπων και χωραφιών στην περιοχή Νίνμπουργκ / Βέζερ, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς, ανεξαρτήτως του εάν το νερό προέρχεται από το δίκτυο ή από ιδιωτική γεώτρηση.

Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού, μεταξύ άλλων να προτιμούν το ντους έναντι του μπάνιου, να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων μόνο γεμάτα και να ποτίζουν τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Όπως προειδοποιεί, μεγάλη κατανάλωση νερού γίνεται και με τους ψεκαστήρες του γκαζόν, καθώς το πότισμα απαιτεί έως και 800 λίτρα νερού/ανά ώρα, γι’ αυτό και σε έκτακτες περιπτώσεις επιβάλλεται σχετική απαγόρευση. Οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν επίσης τη δημιουργία ιδιωτικής γεώτρησης, η οποία ωστόσο απαιτεί ειδική άδεια.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), από το 2018 έχει αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση νερού στη Γερμανία. Συγκριτικά, το 1990 η κατανάλωση ήταν 147 λίτρα ανά άτομο, το 2013 έφτασε τα 121 λίτρα και το 2022 τα 125. Οι ανάγκες των νοικοκυριών στο μέσο του καλοκαιριού αυξάνονται επίσης κατά 40%-60%, εξηγεί ο Μάρτιν Βάιαντ από την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλούν οι ιδιωτικές πισίνες. «Μια μέση υπέργεια πισίνα διαμέτρου 3,66 μέτρων έχει όγκο 6.500 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 52 φορές την ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βάιαντ.