Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν την πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια

French President Emmanuel Macron, left, and German Chancellor Olaf Scholz after addressing a media conference at the conclusion of an EU Summit in Brussels, Friday, Dec. 17, 2021. European Union leaders met for a one-day summit Thursday focusing on Russia's military threat to neighbouring Ukraine and on ways to deal with the continuing COVID-19 crisis. (John Thys, Pool Photo via AP)

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την Πέμπτη το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη κάποιο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι  την ώρα τη συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν  ανακοίνωσε την υπογραφή διατάγματος σύμφωνα με το οποίο, από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».