Γερμανία: Έρευνες και συλλήψεις 30 μελών της ιταλικής Ντράνγκετα

Άρχισε σήμερα Τετάρτη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Γερμανία, όπου έγιναν έρευνες και συλλήψεις- μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράνγκετα.

Εκατοντάδες Γερμανοί αστυνομικοί επενέβησαν σε έξι περιφέρειες της Γερμανίας στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής επιχείρησης με στόχο στελέχη και μέλη της Ντράνγκετα, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους περιφερειακές εισαγγελίες, μεταξύ των οποίων αυτή του Μονάχου. Αστυνομικές επιχειρήσεις έγιναν επίσης σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ντράνγκετα έχει τη βάση της στη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας και έχει υποσκελίσει την Κόζα Νόστρα, αποτελώντας πλέον την πιο ισχυρή οργάνωση της μαφίας στην Ιταλία και ένα από τα πιο εκτεταμένα εγκληματικά δίκτυα στον κόσμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γερμανικών Αρχών, οι ύποπτοι ως μελη της κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, απάτη και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στη Γερμανία έγιναν περισσότερες από 100 έρευνες και εκτελέστηκαν περίου 30 εντάλματα σύλληψης, από τα οποία τέσσερα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με τις Αρχές των κρατιδίων της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και του Σάαρλαντ.

Μάλιστα, η αστυνομία της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα ερευνών με την ονομασία «Επιχείρηση Εύρηκα» που διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ιταλοί και Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν πως η εγκληματική οργάνωση διακίνησε λαθραία σχεδόν 25 τόνους κοκαΐνης από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022 και διοχέτευσε περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ από την Καλαβρία στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στη Νότια Αμερική.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τέσσερα άτομα στη Βαυαρία, 15 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και 10 στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ η αστυνομία κατέσχεσε στοιχεία από δεκάδες σημεία, περιλαμβανομένων κατοικιών και γραφείων.

Δύο ύποπτοι, σε βάρος των οποίων διεξάγονταν έρευνες στο δυτικό γερμανικό κρατίδιο Σάαρλαντ, συνελήφθησαν στην Ιταλία. Η αστυνομία δεν γνωστοποίησε τα ονόματά τους, ανακοίνωσε μόνο ότι ο ένας είναι ηλικίας 47 ετών και ο άλλος 25. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης MDR και FAZ, περισσότερα από 100 εντάλματα σύλληψης πρόκειται να εκτελεσθούν σήμερα σε διάφορες χώρες.

Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως θα δώσουν αργότερα σήμερα Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση.