Γερμανία: Επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος – Σε χαμηλό έτους οι προσδοκίες

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί τον επόμενο μήνα εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον όμιλο ερευνών αγοράς GfK.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο -25,5 από -24,6 τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν διαμόρφωσή του στις -24,3 μονάδες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχωρεί κατά 9,9 μονάδες στο -6,2 τον Σεπτέμβριο από 3,7 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τα εισοδήματα υποχώρησε εκ νέου κατά 6,4 μονάδες στις -11,5.

Ο Rolf Bürkl, ειδικός καταναλωτής της GfK, δήλωσε: «Το καταναλωτικό αίσθημα δεν παρουσιάζει επί του παρόντος σαφή τάση, ούτε πτωτική ούτε ανοδική – και μάλιστα σε πολύ χαμηλό επίπεδο συνολικά».

«Οι πιθανότητες να ανακάμψει βιώσιμα το καταναλωτικό κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους μειώνονται όλο και περισσότερο. Τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, ιδίως για τα τρόφιμα και τις ενεργειακές προμήθειες, καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι το καταναλωτικό κλίμα δεν σημειώνει καμία πρόοδο», πρόσθεσε.