Γερμανία: Επαναφορά μέτρων εν όψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Επαναφορά των δωρεάν τεστ και υποχρεωτικά καθημερινά τεστ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», το σχέδιο που θα παρουσιάσουν αργότερα σήμερα τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, υπό το βάρος του τετάρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα τη Γερμανία.

Με πλέον ορατό και τον κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένεται, σύμφωνα με την «Bild», να ανακοινώσουν σήμερα τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης για μετά τις 25 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η περίοδος «κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας».

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να εισηγηθούν τα κόμματα είναι η επαναφορά των δωρεάν διαγνωστικών τεστ, τα οποία καταργήθηκαν στις 11 Οκτωβρίου, η υποχρέωση για καθημερινή διενέργεια τεστ -ακόμη και για εμβολιασμένους και νοσήσαντες- για εργαζόμενους και επισκέπτες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε κέντρα αποκατάστασης, και η αύξηση της γονικής άδειας σε περίπτωση που ένα παιδί είτε μολυνθεί είτε πρέπει να μείνει σε καραντίνα είτε μένει αναγκαστικά στο σπίτι επειδή το σχολείο του έχει κλείσει εξαιτίας κρουσμάτων.

Επιπλέον, τα κόμματα του συνασπισμού «Φωτεινός Σηματοδότης» θα ζητήσουν μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση του ενισχυτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, ειδικά από τους οικογενειακούς γιατρούς στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς τους.

Ωστόσο, οι τρεις πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι απορρίπτουν το ενδεχόμενο εφαρμογής σε όλη τη χώρα συστήματος αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από χώρους και δραστηριότητες. Από σήμερα πάντως το σύστημα θα εφαρμοστεί στη Σαξονία, έπειτα από απόφαση της τοπικής κυβέρνησης.