Γερμανία: Αύξηση 1.127,4% στις εισαγωγές καυσίμων από την Ινδία, που προέρχονται από ρωσικό πετρέλαιο

Κατακόρυφη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων από την Ινδία καταγράφηκε μέσα σε έξι μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτο στατιστικής Destatis, οι εισαγωγές έχουν δωδεκαπλασιαστεί από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2023, τη στιγμή που η Ινδία αγοράζει (και επεξεργάζεται ώστε να μεταπουλήσει) πετρέλαιο από τη Ρωσία, η οποία πλήττεται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι αγορές ινδικών πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκαν «από μόνο 37 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2022, σε 451 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2023, δηλαδή αύξηση 1.127,4%», όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Destatis.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Destatis εξηγεί αυτήν την αύξηση, επισημαίνοντας: «Η Ινδία εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και εξάγει στις γερμανικές επιχειρήσεις ντίζελ που παράγεται από αυτό το αργό». Με αυτόν τον τρόπο «είναι πολύ πιθανό η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν έμμεσα ρωσικό πετρέλαιο», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Ζάκμαν, ενεργειακός εμπειρογνώμονας της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εισήγε το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία, αξίας άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ τον μήνα. Όμως από τις αρχές της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίδραση στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Εντούτοις η Μόσχα κατάφερε να κατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες, με πρώτες την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, οι οποίες πωλούν διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στους Ευρωπαίους.

«Αν εισέρχονται στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη που προέρχονται από την Ινδία και έχουν παραχθεί με ρωσικό πετρέλαιο, πρόκειται ασφαλώς για παράκαμψη των κυρώσεων και πρέπει να ληφθούν μέτρα» κατήγγειλε πρόσφατα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.