Γερμανία: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης SPD, Πράσινοι και FDP

Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσουν άμεσα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, όπου θα καθοριστεί με λεπτομέρειες το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού και θα γίνει η κατανομή των υπουργείων, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο ηγέτης του SPD Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για μια νέα αρχή και για το μεγαλύτερο σχέδιο βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πεισμένος ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ευρύτερο από το άθροισμα των τριών κομμάτων, αποδίδοντας τα εύσημα στον πολιτικό πολιτισμό της Γερμανίας.

«Όταν μιλάμε μαζί όλη τη νύχτα, τότε μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» επισήμανε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν πολλούς τομείς. Το κλίμα και την αγορά εργασίας, ακόμη και τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, που για τους Γερμανούς αποτελεί παραδοσιακά μείζον ζήτημα, τα οποία φαίνεται πως θα μείνουν αμετάβλητα.

Έτσι, τα τρία κόμματα που αναμένεται να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη», συμφώνησαν η Γερμανία να επιταχύνει την πλήρη απεξάρτησή της από τον γαιάνθρακα έως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συναίνεση να διατεθεί το 2% της επιφάνειας του εδάφους της Γερμανίας για την κατασκευή αιολικών πάρκων, καθώς και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες των σπιτιών και οικημάτων που θα κριθούν κατάλληλες για κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, οι τρεις εταίροι δεσμεύονται να αυξήσουν τον ελάχιστο ωριαίο μισθό στα 12 ευρώ κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησής τους. Παράλληλα, δεν περιλαμβάνουν στον σχεδιασμό τους οτιδήποτε αφορά την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Επίσης, θα επεξεργαστούν ένα σύστημα πόντων για την προσέλκυση στη Γερμανία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, στο φόντο της σοβαρής έλλειψης κατοικιών και της φούσκας στην αγορά ακινήτων, οι μελλοντικοί εταίροι θα προχωρήσουν στην κατασκευή τουλάχιστον 400.000 κατοικιών ετησίως, ειδικά στις πόλεις και τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες περιλαμβάνεται το Βερολίνο.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συμφώνησαν να τηρήσουν το «φρένο του χρέους», η ισχύς του οποίου είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό ξεκαθάρισαν ότι τα όποια επενδυτικά κίνητρα θα δοθούν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στέλνοντας και ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη.