Γεωργιάδης: Θα πριμοδοτήσουμε τις τράπεζες που θα «τρέξουν» πιο γρήγορα τα εγγυημένα δάνεια

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τις τράπεζες που θα τρέξουν γρήγορα τις χορηγήσεις δανείων μέσω του προγράμματος Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενεργοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα, και αντίστοιχα να ‘τιμωρήσει’ αυτές που θα κωλυσιεργούν, ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο αναφορικά με το ρόλο του «παρατηρητηρίου ρευστότητας» που δημιουργεί το υπουργείο ώστε να έχει εικόνα για το ποιοι λαμβάνουν χρηματοδότηση απ’ το πρόγραμμα, με ποιους όρους και πόσο γρήγορα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε αυτολεξί:

«Την άλλη εβδομάδα ξεκινάει το μεγάλο εγγυοδοτικό που θα φτάσει σε δάνεια ως τα 7 δισεκατομμύρια και βλέπουμε.  Αν χρειαστεί επιπλέον, θα το αυξήσουμε.

Θα παρακολουθήσουμε τις πρώτες 30 μέρες πως οι τράπεζες δίνουν τα χρήματα. Η κάθε τράπεζα έχει αιτηθεί και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογράφουμε συμβόλαια μαζί της για το τμήμα που δικαιούται από τις εγγυήσεις.

Εάν μετά τις 30 ημέρες δούμε ότι κάποιες τράπεζες μένουν πάρα πολύ πίσω και κάποιες άλλες τράπεζες τρέχουν πάρα πολύ, θα επιβραβεύσουμε με ανακατανομή των πόρων αυτές που τρέχουν και θα τιμωρήσουμε αυτές που πηγαίνουν αργά και ας χάσουν λεφτά αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εμείς τα εργαλεία τα φτιάχνουμε για να πάνε τα χρήματα στις επιχειρήσεις και να ζήσουν. Αυτή είναι η πολιτική μας απόφαση. Και θα είμαστε, κύριε συνάδελφε, πολύ αυστηροί σε αυτό και συμφωνώ σε αυτό που είπατε.
Εύχομαι να τα καταφέρουν όλοι».

Σημειωτέον ότι μετά την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των τραπεζών που αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Εγγυοδοσίας θα ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα των αιτήσεων για τις επιχειρήσεις. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρείται να πέσουν στην αγορά συνολικά 7 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς για δάνεια που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των Κεφαλαίων Κίνησης των Επιχειρήσεων. Τα δάνεια αυτά θα συνοδεύονται από λίγες εξασφαλίσεις εκ μέρους των ιδιωτών με δεδομένο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα εγγυάται το 80% της ονομαστικής αξίας τους.