Γενς Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο»

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο και μεθαύριο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε Ελλάδα και Τουρκία σημαντικούς εταίρους της Συμμαχίας, που συμβάλλουν στον ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και «εκτιμάμε τη συμβολή τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε: «Είδαμε αυξημένες εντάσεις… Για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο ή ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «πρόσφατα υπήρξε συμφωνία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις υπάρχουσες διαδικασίες για τη συμπεριφορά στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ δημιουργήθηκε και μια κόκκινη γραμμή».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ: «Όλα αυτά έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επεισοδίου ή ατυχήματος, ενώ εάν κάτι τέτοιο συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και διαμορφωθούν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις».