Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα της πανδημίας – Ανεπαρκή τα μέτρα σας

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντάς τον ότι έχει αποτύχει. «Δεν πείσατε τους πολίτες, το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο, οι εργαζόμενοι είναι σε ανασφάλεια» είπε μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και την οικονομία, η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «ήρθατε με άλλο ύφος και διάθεση. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά διότι έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν πείσατε τους πολίτες, το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο, οι εργαζόμενοι είναι σε ανασφάλεια».

«Βλέπαμε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ελπίζω η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να γίνει στο επίπεδο που αξιώνει η ελληνική κοινωνία. Διαχειριστήκατε με αυταρέσκεια και αλαζονεία την πανδημία. Όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε το β’ και γ’ κύμα της επιδημίας, εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε» πρόσθεσε.

Όπως είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «είχαμε έγκαιρα επισημάνει το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων. Στα νησιά έβλεπαν τις οικονομίες τους να κλείνουν, ενώ είχαν μηδενικά κρούσματα. Εάν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση».

«Τραγική σήμερα η κατάσταση. Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» επισήμανε ακόμα και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις σας δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ. Δεν τηρήθηκε ποτέ η εφαρμογή των μέτρων. Τα μέτρα σας ήταν ανεπαρκή. Με την πολιτική σας διευρύνετε τις ανισότητες. Αλαλούμ χωρίς προηγούμενο. Με την πρώτη ευκαιρία εσείς οι ίδιοι καταστρατηγείτε τα μέτρα».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ανέφερε ότι «τα εμβόλια αργούν και μαζί η πολυπόθητη ανοσία. Είμαστε πολύ χαμηλά στον εμβολιασμό υγειονομικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει για την χρησιμότητα των εμβολίων».

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, «είναι ολοφάνερο πως η κατάσταση έχει ξεφύγειΑπαιτείται σοβαρό εθνικό σχέδιο. Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, δεν ανταποκριθήκατε. Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε ότι απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Ο ιδιωτικές τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον covid free. Όχι μεικτά νοσοκομεία. Τεράστιο το πρόβλημα στα νοσοκομεία. Άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις. Να αυξήσετε τους μισθούς των γιατρών, να πληρώσετε τις εφημερίες. Το σύστημα λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των υγειονομικών. Τους έχετε αρνηθεί τα βαρέα και ανθυγιεινά».

Για τα self test, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει έλεγχος ότι πράγματι έγιναν και να δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να βασιστεί το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων μόνο στα self test» και πρόσθεσε: Χρειάζεται το άνοιγμα των σχολείων χωρίς όμως συνωστισμό στις τάξεις. Να ανοίξουν, αλλά όχι όπως έκλεισαν, να ανοίξουν με ασφάλεια. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να καταρτίσετε ένα σχέδιο να ανοίξουν με ασφάλεια; Τίποτα δεν έχει γίνει και στα μέσα μεταφοράς».

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να συνδυαστεί με στήριξη των μικρομεσαίων. Τεράστιος ο κίνδυνος για λουκέτα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και συμπλήρωσε πως «έχουμε μπροστά μας μια εθνική μάχη».

Δείτε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά: