Γεννηματά: Η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας»

«Εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που τόνισε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές».

«Είχατε και προτάσεις και χρόνο και κοινωνική στήριξη, και από το πολιτικό σύστημα και χρήματα, για να λάβετε τα μέτρα σας για να μην οδηγηθούμε εδώ με αυτή τη σφοδρότητα», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε.

Αν σας έλεγαν οι επιστήμονες ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλλει νωρίτερα τα μέτρα, κακώς δεν το κάνατε. Δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να το κάνει αυτό», πρόσθεσε.

«Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει αν επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία», υπογράμμισε.

«Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον ελληνικό λαό που έβαλε πλάτη και έκανε θυσίες. Μην γελιέστε, δεν έχει καμία σχέση η ψυχολογία των Ελλήνων σήμερα με αυτή της περασμένης άνοιξης», είπε.

«Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τα γηροκομεία. Το φωνάζουμε από τον Μάρτιο. Κάντε τεστ στα γηροκομεία. Οπως και στα κέντρα προσφύγων. Τους φέρνατε στην Αθήνα και γυρνούσαν στους δρόμους και τα νοσοκομεία, έχοντας κορωνοϊό. Δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για όλα αυτά», είπε.

Χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο, ως σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας».

«Κακός σύμβολος η αλαζονεία και ο αυταρχισμός. Απέναντί μας ένας είναι ο εχθρός, ο κορωνοϊός. Για να τον αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να λέμε την αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τι κάνατε με τα τεστ; Παραμένουμε τελευταίοι στα τεστ, αναλογικά με τον πληθυσμό», τόνισε.

«Ο καθένας μας θα κριθεί στη μάχη, ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί. Στηρίζουμε τις προτάσεις των επιστημόνων. Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν συμμετέχουμε στην πόλωση. Οχι άλλα ημίμετρα και μάλιστα καθυστερημένα».

«Οι γιατροί είναι για να έχουν την εικόνα της κλινικής τους. Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν το σύνολο. Μην χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τους επιστήμονες γιατί ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του δουλειά», πρόσθεσε.

«Τα 37 δισ. που ανέφερε ο πρωθυπουργός πρέπει να γυρίσουν στον ελληνικό λαό. Και αν όχι τώρα, πότε;», είπε.

«Το ξέρετε ότι τα λεωφορεία που φέρατε δεν έχουν παράθυρα; Ποιός παίρνει λεωφορεία χωρίς παράθυρα σε καιρό πανδημίας, να μην μπορούν να ανοίξουν να πάρουν αέρα;», τόνισε και συμπλήρωσε: «Αφού γυμνάσια και λύκεια δεν λειτουργούν, γιατί δεν αξιοποιούνται οι κενές αίθουσες για να αραιώσουν τα παιδιά των δημοτικών σχολείων;».

«Χρειάζονται δειγματοληπτικά τεστ, όχι στήνω ένα τραπέζι και ελάτε κόσμε όποιος θέλει», υπογράμμισε.

Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις γιατρών τόσο καιρό; Για να καταλήξουμε στους ιδιώτες. με αμοιβές 2.000 ευρώ και ανοιχτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, δηλαδή αμοιβές μεγαλύτερες από τους γιατρούς του ΕΣΥ, είπε.