Γεννηματά από Καρδίτσα : Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για τις πληγείσες περιοχές

Στη Καρδίτσα και τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας επισκέφθηκε από το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά με κλιμάκιο του κόμματος στο οποίο μετείχαν ο Μ. Χριστοδουλάκης, γραμματέας της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ, ο επικεφαλής του Οργανωτικού, Στέφανος Παραστατίδης, ο γραμματέας Επικοινωνίας, Π. Βλάχος, και τοπικά στελέχη.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά

Αφού είδε τις καταστροφές της θεομηνίας στο Μουζάκι και τη πόλη της Καρδίτσας, μετά από την επίσκεψή της στο Εργατικό Κέντρο της Πόλη, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και το μέγεθος της καταστροφής μας δείχνουν ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα και βέβαια άμεση κατασκευή σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση».

Επεσήμανε ότι τα μέτρα ανακούφισης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, ωστόσο δεν είναι αρκετά.

Στήριξη με οριζόντια και εξατομικευμένα μέτρα

«Η περιοχή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να μπορέσει να ξαναμπεί σε μια φυσιολογική ζωή. Για να μην εκτιναχθεί η ανεργία. Χρειάζονται στήριξη οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας στον τόπο. Και στήριξη η οποία δεν θα περιοριστεί στα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν, αλλά εξατομικευμένα. Με ρευστότητα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με επιδότηση της εργασίας, αλλά και με άμεση αποζημίωση των καταστροφών και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν τούτη την ώρα σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής .

Αίτημα στη Βουλή

Πρόσθεσε ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη η κυβέρνησή για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης και θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Ανακοίνωσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής ήδη κατέθεσε αίτημα στη Βουλή και ζητάμε την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, έτσι ώστε να έρθουν στη Βουλή όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και να δεσμευτούν για συγκεκριμένα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για τη δέσμευση συγκεκριμένων πόρων, αλλά και για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Να δεσμευτούν οι αρμόδιοι υπουργοί

Στο μεταξύ με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, το Κίνημα Αλλαγής ζητά την άμεση από κοινού σύγκληση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής-Εμπορίου, ώστε με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, να συζητηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Το θέμα αυτό, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που μετέχουν σε αυτές τις δύο αυτές κοινοβουλευτικές επιτροπές, οφείλει να εξεταστεί «στις αληθείς του διαστάσεις» και να υπάρξει μια χάραξη, με κατευθύνσεις υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Στην επιστολή τους, μάλιστα, υπογραμμίζουν πως οι «βιβλικές» καταστροφές που προκλήθηκαν, αποτελούν βαρύ πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία. Προσθέτουν ότι «η κακοκαιρία βρήκε τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες και για άλλη μια φορά την Πολιτεία ανέτοιμη να ανταποκριθεί» και υποστηρίζουν πως «τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δεν αρκούν». Ζητούν δε να υπάρξει «παράλληλα και ένας σχεδιασμός και υλοποίηση μιας ευρείας κλίμακας τεχνικών έργων και έργων υποδομής που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων φαινομένων στο μέλλον».