Γέλεν: Έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια καταθέσεων εάν χρειαστεί

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων εάν η τραπεζική κρίση επιδεινωθεί, επιβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Bloomberg.

Σύμφωνα με το CNBC, σε αναφορές τηςγια τον λόγο της σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών, η Γέλεν ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές πιστεύουν ότι έχουν λάβει τις κατάλληλες ενέργειες για να περιορίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στον, αλλά θα προβούν σε περισσότερες εάν χρειαστεί.

«Τα βήματα που κάναμε δεν επικεντρώθηκαν στην παροχή βοήθειας σε συγκεκριμένες τράπεζες ή κατηγορίες τραπεζών. Η παρέμβασή μας ήταν απαραίτητη για την προστασία του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ», είπε η Γέλεν. «Και παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν εάν τα μικρότερα ιδρύματα υποστούν εκροές καταθέσεων που ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης».

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά τις ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι τέτοια προβλήματα ρευστότητας θα μπορούσαν να προκύψουν σε αντίστοιχες τράπεζες.

«Η κατάσταση σταθεροποιείται. Και το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές», είπε η Yellen. «Η διευκόλυνση της Fed και ο δανεισμός προεξόφλησης λειτουργούν όπως προορίζονται για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Οι συνολικές εκροές καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί», επισήμανε η Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι οι μικρότερες τράπεζες θα παραμείνουν ισχυρές. «Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τη διαρκή υγεία και ανταγωνιστικότητα της ζωντανής μας τραπεζικής κοινότητας και των περιφερειακών τραπεζικών ιδρυμάτων», είπε η Γέλεν.

Εξετάζονται τρόποι εξασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων

Νωρίτερα, το Blοomberg μετέδιδε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την κίνηση αυτή επιδιώκει ένας συνασπισμός τραπεζών που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής οικονομικής κρίσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εγγυηθούν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000$ στους περισσότερους λογαριασμούς χωρίς επίσημη συναίνεση από ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών.

Πάντως, οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση ως απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτόν τον μήνα προκειμένου να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς περιγράφουν εμπιστευτικές συνομιλίες. Πάντως, αναπτύσσουν μια στρατηγική ελέγχου δυνατοτήτων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε τις τράπεζές μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα, χωρίς να αναφέρει άμεσα εάν το μέτρο μελετάται. «Από τη στιγμή που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν αποφασιστικά μέτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται σε περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν αντιστραφεί μέτρια».

Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, καθώς οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών εξ αυτών αυτόν τον μήνα, όταν καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους, και καθώς μια τέταρτη τράπεζα αγωnίζεται να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα.