Γέλεν: Είναι πιθανό η Fed να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Την εκτίμηση ότι η Federal Reserve ενδέχεται να μην προβεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξηγώντας ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, από μόνη της, δύναται να καταστήσει πιο «σφιχτή» τη δανειοδοτική δραστηριότητα.

Μιλώντας στο CNN, συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι στον απόηχο της κατάρρευσης των Silicon Valley Bank – Signature Bank – Credit Suisse, οι τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν πιο προσεκτικές και να περιορίσουν τις κάνουλες της δανειοδότησης.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως διευκρίνισε, θα συνεπάγεται τον «μηδενισμό» της ανάγκης για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα. Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο 4,75% – 5%.

«Ήδη βλέπουμε ένα είδος σύσφιγξης των επιπέδων δανειοδότησης στο τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την περίοδο πριν του επεισοδίου και ενδεχομένως να υπάρξει ακόμη περισσότερη σύσφιγξη στο μέλλον» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αυτό, συμπλήρωσε, θα οδηγήσει σε περιορισμό της πίστωσης, αντικαθιστώντας το εργαλείο των υψηλότερων επιτοκίων και συνδράμοντας στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένονται δραματικές ή σημαντικές αλλαγές.

«Νομίζω ότι το outlook δείχνει μια ήπια ανάπτυξη και μια συνεχιζόμενα ισχυρή αγορά εργασίας, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται» κατέληξε.

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου και αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ολοκληρώνοντας τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης.

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα υλοποιήσει ακόμη μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, προτού κηρύξει το τέλος της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.