Γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία απειλεί η Ουκρανία

Λεπτομέρειες για την κατασκευή της γέφυρας στο Στενό του Κερτς, η οποία κατασκευάστηκε το 2018 και συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, δημοσιοποίησε χθες η Ουκρανία, απειλώντας εμμέσως εκ νέου ότι θα τη βάλει στο στόχαστρό της.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο 300 σελίδων, το οποίο -κατ’ αυτήν- περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο η αυθεντικότητα του εγγράφου.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «υπ’ αριθμόν ένα στόχο», εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν και εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη γέφυρα, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται στην υπόσχεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.