Γαλλικές εκλογές: Θα κριθούν στον β’ γύρο – Οριακό το προβάδισμα Μακρόν έναντι Μελανσόν

Τα πάντα ανοικτά παραμένουν ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, οπότε και θα φανεί κατά πόσο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επενεξελέγη στις 24 Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα μπορέσει να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία και άρα την ικανότητά του να εφαρμόσει ελεύθερα την πολιτική του για τις μεταρρυθμίσεις.

Με βάση την εικόνα των αποτελεσμάτων που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η αριστερή συμμαχία (Nupes) υπό τον Μελανσόν συγκέντρωνε το 25,66%, ενώ ο προεδρικός συνασπισμός (Ensamble) 25,75%, με τα γαλλικά μέσα να ερμηνεύουν τα ποσοστά αυτά ως προειδοποίηση στον πρόεδρο Μακρόν.

Ουσιαστικά η παράταξη του προέδρου Μακρόν προηγείται με 20.000 ψήφους.

Αν και τα δημοσκοπικά ευρήματα θεωρούν πολύ πιθανό, ο Μακρόν, μέσω συνεργασίας με την κατακερματισμένη κεντροδεξιά, να συγκεντρώσει στον δεύτερο γύρο το μαγικό αριθμό των 289 εδρών και άρα να διατηρήσει την κυβερνητική πλειοψηφία, η επίδοση της Ensamble προβληματίζει.

Εφόσον ο συνασπισμός υπό τον Μακρόν τα καταφέρει, τότε η αριστερή συμμαχία (Nupes) δεν θα μπει στην κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνει μια πολύ ισχυρή αντιπολίτευση, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται για το κυβερντικό έργο.

Στο σενάριο πάλι που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, που ο Μακρόν δεν πετύχει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 289 και στο δεύτερο γύρο ανακηρυχθεί πρώτος ο συνασπισμός του Μελανσόν, τότε, θα πρέπει αναγκαστικά να συνεργαστεί με αυτόν, οπότε θα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από το σημερινό.

Εκτός από τα μηνύματα στον πρόεδρο Μακρόν, χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών είναι η άνοδος της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων γύρω από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η ισχυρή επίδοση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η κατάρρευση της παραδοσιακής δεξιάς, όπως και το ρεκόρ αποχής.

Ο συνασπισμός «Μαζί» του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial και 255 έως 295 έδρες σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).

Σε ψήφους, η αριστερή συμμαχία «Nupes» της ριζοσπαστικής αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να συγκεντρώσει μεταξύ του 25 και 26,2% των ψήφων έναντι 25 έως 25,8% για τον συνασπισμό «Μαζί», με τις δύο παρατάξεις να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Περισσότεροι από ένας στους δύο ψηφοφόρους (μεταξύ 52 και 53% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) δεν πήγε στην κάλπη την Κυριακή, νέο ρεκόρ που υπογραμμίζει την αδιαφορία των Γάλλων για μια ψηφοφορία που επισκιάστηκε από τις προεδρικές εκλογές.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Μελανσόν ενδέχεται να επηρεαστεί από την έλλειψη δεξαμενής ψήφων στον δεύτερο γύρο και από την ισχυρή αποχή που καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και στην εργατική τάξη, σύμφωνα με ειδικούς.

Έκκληση για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Μπορν.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Από πλευράς του, ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Μελανσόν δήλωσε ότι «στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (Nupes) βγήκε πρώτη. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο» και συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή την ώρα» οι προβολές για τις έδρες στον δεύτερο γύρο «δεν έχουν κανένα νόημα».

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, στο τέλος του πρώτου γύρου ηττάται και για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν», είπε ακόμη ο Μελανσόν και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Καλώ τον λαό μας, ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που μας δίνει για την προσωπική μας ζωή και για το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας να ξεσπάσει την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες. Να απορρίψουμε οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν».