Γαλλία: Την άλλη εβδομάδα το εμβόλιο της AstraZeneca – Ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί τρίτο λοκντάουν

Οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αρχίσουν να φτάνουν στη Γαλλία το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα αρχίσουν να φτάνουν στη Γαλλία… Θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς (με αυτό το εμβόλιο)» δήλωσε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει εμβόλια που έχουν παρασκευάσει οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna. «Υπάρχουν επίσης και άλλα εμβόλια που θα έρθουν, κυρίως αυτό της Johnson & Johnson. Από τον Φεβρουάριο θα μπορούμε να έχουμε την έγκριση και τις δόσεις» είπε ο Μπον.

Έως τις 30 Ιανουαρίου η Γαλλία είχε εμβολιάσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες με την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 45.000 άλλοι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι ένα νέο λοκντάουν στη χώρα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, προσθέτοντας ότι τα ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποδίδουν ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Λεμέρ είπε ότι η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. κοστίζει στην οικονομία περίπου 6 δισ. δολάρια τον μήνα, ενώ ένα γενικευμένο λοκντάουν θα κόστιζε περίπου 15 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η Γαλλία αποφάσισε κατά της επιβολής ενός τρίτου εθνικού λοκντάουν την Παρασκευή επιλέγοντας αντ’ αυτού την επιβολή αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και αυστηρότερων προστίμων για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκραμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα στο Franceinfo ότι είναι μικρή η πιθανότητα να αποφευχθεί ένα τρίτο λοκντάουν, αλλά η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πράξει. Ο ίδιος είπε ότι είναι ενθαρρυντικό πως την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό EUROPE 1 ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η απαγόρευση των ταξιδίων εντός της χώρας, αν χρειαστεί να ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Πάντως, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ερίκ Κομ εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας κατά της επιβολής τρίτου εθνικού λοκντάουν. Ο Κομ, ο οποίος εργάζεται ως λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο του Παρισιού “Pitie-Salpetriere”, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο BFM TV ότι η υγειονομική κατάσταση στην πρωτεύουσα παραμένει ανησυχητική.