Γαλλία: Σύρος χριστιανός με καθεστώς πρόσφυγα ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στην παιδική χαρά

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινή γνώμη της Γαλλίας από την επίθεση ενός 32χρονου Σύρου, ο οποίος λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα, μαχαίρωσε έξι άτομα σε πλατεία της πόλης Ανεσί στην Άνω Σαβοΐα. Οι τραυματίες είναι τέσσερα παιδιά, ηλικίας 2 έως 3 ετών και δύο ενήλικες.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δύο παιδιά και ένας ενήλικας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα από τα παιδιά που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στη Γενεύη, όπως αναφέρει η εφημερίδα « Le Dauphiné Libéré». Ο δράστης που σκόρπισε τον τρόμο στην παιδική χαρά ονομάζεται «Abdalmasih Η». Έχει αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία, είναι παντρεμένος με Σουηδέζα και πατέρας ενός τρίχρονου παιδιού και δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν. Πάνω του βρέθηκε ένας σταυρός και, όπως έχει δηλώσει, είναι χριστιανός συριακής καταγωγής.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Σύρος δράστης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1991. Είχε εισέλθει νόμιμα στη Γαλλία ενώ είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ωστόσο, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο BFMTV , εφόσον του είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στη Σουηδία, η αίτησή του στη Γαλλία απορρίφθηκε, ωστόσο μπορούσε να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού του είχε χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα, επισημαίνει η εφημερίδα «Le Parisien».

Ο μαυροφορεμένος άνδρας επιτέθηκε σε ενήλικες και μικρά παιδιά που βρίσκονταν σε παιδική χαρά χαρά καθώς είχαν πάει σχολική εκδρομή στο μεγάλο πάρκο που γειτνιάζει με τη λίμνη του Ανεσί, στην ανατολική Γαλλία.

Στα σχετικά βίντεο των ΜΜΕ που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το σημείο της επίθεσης, φαίνεται και η στιγμή της σύλληψής του από τις αστυνομικές Αρχές. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, οι Αρχές κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη, όπως αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επικροτώντας τις προσπάθειές τους.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, τη στιγμή της σύλληψής του ο δράστης είχε μαζί του εκτός από έναν έναν σταυρό και ένα προσευχητάρι. Οι τοπικές Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης δεν είναι ψυχολογικά διαταραγμένος και ως εκ τούτου είναι σε θέση να περάσει από ανάκριση.

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι βουλευτές προσευχήθηκαν για τη ζωή των παιδιών. Στο σημείο της επίθεσης μετέβησαν η πρωθυπουργός της Γαλλίας και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Το σχολείο που βρισκόταν μόλις 100 μέτρα μακριά από το σημείο, έκλεισε για προληπτικούς λόγους, ενώ οι Αρχές είχαν κρατήσει εκτός του κτιρίου τους μαθητές για λόγους ασφάλειας.

«Για μία απολύτως δειλή επίθεση» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του του στο Twitter: «Η χώρα είναι σε κατάσταση σοκ. Τα παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, με τις οικογένειές τους και τα σωστικά συνεργεία».