Γαλλία: Προβάδισμα της παράταξης Μακρόν στις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, όπου ήδη έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα στις 11 εκλογικές περιφέρειες των Γάλλων που ζουν και ψηφίζουν εκτός της χώρας και οι οποίοι προσήλθαν χθες στις κάλπες.

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή των Γάλλων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένη (η αποχή είναι της τάξης του 80%), αλλά και το γεγονός ότι αυτοί που προσέρχονται στις κάλπες κατά τεκμήριο πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία (στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου ο Μακρόν έλαβε περί το 85%) είναι μάλλον ριψοκίνδυνη η εξαγωγή συμπερασμάτων και εκτιμήσεων ως προς το τι θα ψηφίσουν οι Γάλλοι την ερχόμενη Κυριακή.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ψηφοφορία οι προσκείμενοι στον Μακρόν υποψήφιοι ήλθαν πρώτοι στις 8 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού και ότι στον δεύτερο γύρο θα κονταροχτυπηθούν στις 9 από τις 11 περιφέρειες ένας υποψήφιος της παράταξης Μακρόν με ένα υποψήφιο της Αριστεράς, δηλαδή της Λαϊκής Ένωσης υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Εκτός γενικού ρεύματος είναι οι Γάλλοι της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας, Ισραήλ όπου πρώτος ήλθε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μεγέρ Χαμπίμπ (28,5%) με δεύτερη την προσκείμενη στον Μακρόν Ντεμπορά Αμπισρόπ-Ντε Λιέμ (27,7%) και όπου η αποχή ήταν στο 88% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πάντως, πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν θεωρείται ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο του επίσημου υποψήφιου του κόμματος στην Ιβηρική Χερσόνησο και το Μονακό, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Συμφωνώντας ο Μακρόν με την κάθοδό του σε αυτή την εκλογική περιφέρεια προκάλεσε την αντίδραση του εκλεγμένου το 2017 βουλευτή του κόμματος Στεφάν Βογετά, ο οποίος κατήλθε ανεξάρτητος και τελικά ήλθε δεύτερος αφήνοντας εκτός τον Βαλς.

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που έγιναν το 2017, η παράταξη Μακρόν είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο τις 10 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες, ενώ είχε απέναντί της αριστερό υποψήφιο μόνο στις 5 εκλογικές περιφέρειες.

Με βάση αυτά τα έστω οριακά αποτελέσματα φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εικόνα που όλο και περισσότερο δίνουν τον τελευταίο καιρό οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ότι δηλαδή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών -στις 19 Ιουνίου- το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στην παράταξη Μακρόν και την παράταξη Μελανσόν, ενώ τα άλλα κόμματα  περιθωριοποιούνται.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας να αποκτά -έστω και με αρκετή δυσκολία- και τη βουλευτική πλειοψηφία, κερδίζοντας πάνω κάτω τις 300 από τις 577 έδρες που έχει συνολικά η Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την αξιοπιστία αυτών των δημοσκοπήσεων αμφισβητεί ο Μελανσόν, οποίος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε φίλους του κόμματός του στο Παρίσι δήλωσε ότι οι πιθανότητες νίκης είναι σημαντικές.