Γαλλία: Πρόστιμο 32 εκατ. ευρώ στην Amazon για την παρακολούθηση απόδοσης των εργαζομένων της

Πρόστιμο ύψους 32 εκατ. ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) της Γαλλίας στην Amazon France Logistique (AFL) για «το σύστημα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και της απόδοσης των εργαζομένων της», το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά παρεμβατικό».

Σε ανακοίνωσή της η γαλλική ρυθμιστική Aρχή εκτίμησε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει το επιμελητειακό δίκτυο της Amazon στη Γαλλία μέσω των σκάνερ που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες για την επεξεργασία των δεμάτων αποτελεί «ένα υπερβολικό σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας και της απόδοσής τους».

Τα εν λόγω σκάνερ καταγράφουν τον χρόνο αδράνειας των εργαζομένων, αλλά και «με ακρίβεια δευτερολέπτου» τον ρυθμό με τον οποίο διαχειρίζονται τα δέματα, σύμφωνα με τη CNIL. Παράλληλα τα σκάνερ καταγράφουν τον χρόνο που περνά «από τη στιγμή που ο εργαζόμενος “χτυπά κάρτα” στην είσοδο» έως την ώρα που σκανάρει το πρώτο δέμα, πρόσθεσε η ρυθμιστική Αρχή.

Η CNIL εκτίμησε ότι αυτό το σύστημα αναγκάζει τους εργαζόμενους να δικαιολογούν κάθε διακοπή, ακόμη «και τριών ή τεσσάρων λεπτών», στη λειτουργία των σκάνερ τους, ασκώντας τους «συνεχή πίεση».

«Διαφωνούμε βαθιά με τα συμπεράσματα της CNIL, τα οποία βασίζονται σε λάθος στοιχεία και διατηρούμε το δικαίωμα να ασκήσουμε έφεση» αντέδρασε εκπρόσωπος της Amazon σε ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει διορία δύο μηνών να υποβάλει έφεση.