Αύριο αναμένεται να αρχίσει στη γαλλική Βουλή η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω αντιδράσεων από πολλές κοινωνικές ομάδες και ενώ εκατομμύρια Γάλλοι διαδηλώνουν στους δρόμους της χώρας.
Συγκεκριμένα, νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.
Στις προηγούμενες διαδηλώσεις (στις 19 Ιανουαρίου) συμμετείχαν συνολικά 2 εκατ. Γάλλοι, από συνταξιούχους μέχρι μαθητές και μαθήτριες. Τα συνδικάτα ελπίζουν η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και στις αυριανές κινητοποιήσεις, ενώ την εκτίμηση ότι αυτό τελικά θα συμβεί ενισχύουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης.
Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το Σαββατοκύριακο ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει να καταστρέψει τη χώρα.
Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.
Στην Ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία -σύμφωνα με την Λεπέν- «δεν θα πάει πολύ μακριά», προσθέτοντας: «Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί».
Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της Δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.