Γαλλία: Να αποφεύγουν τις υφασμάτινες μάσκες καλεί ο υπουργός Υγείας του πολίτες

Τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και όχι τις τις υφασμάτινες προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν οι Αρχές της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι είναι πιο ασφαλείς για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες μάσκες και ιδιαίτερα οι χειροποίητες δεν προστατεύουν όπως πρέπει από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Η πρόταση του Γάλλου υπουργού έρχεται την ώρα που οι Αρχές αναμένουν ραγδαία εξάπλωση του βρετανικού στελέχους κορωνοϊού στη Γαλλία μέσα στον επόμενο μήνα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τρίτο εθνικό lockdown. «Η πρόταση που κάνω στον γαλλικό λαό είναι να μη χρησιμοποιεί πλέον υφασμάτινες μάσκες» δήλωσε ο υπουργός Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ειδική οδηγία για τον τύπο των μασκών που υποχρεούνται να φορούν οι πολίτες. Παράλληλα, στη Γαλλία ισχύει μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18.00, ωστόσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα ήθελαν οι Αρχές.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γαλλίας προτείνουν στους πολίτες να φορούν μόνο τρεις τύπους μασκών κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους:

  • χειρουργικές μάσκες
  • μάσκες ειδικού τύπου FFP2
  • οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου

Επιπλέον, εφοδιασμένοι με αρνητικό μοριακό τεστ θα πρέπει να είναι οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στη Γαλλία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Προεδρίας.

To τεστ θα πρέπει να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν από την αναχώρηση και την υποχρέωση να υποβληθούν σε αυτό θα έχουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες από όλα τα κράτη, χωρίς να εξαιρούνται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.