Γαλλία: Μετά τις προτάσεις μομφής, στην Εθνοσυνέλευση η πυρηνική ενέργεια

Ένα νομοσχέδιο τεχνικού χαρακτήρα για την πυρηνική ενέργεια αναμένεται να συζητήσει η γαλλική Εθνοσυνέλευση σήμερα Τετάρτη, την επομένη της υιοθέτησης της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη στη Γερουσία και δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την έγκρισή του.

Μετά την κοινοβουλευτική «μάχη» εξαιτίας των δύο προτάσεων μομφής που προκάλεσε το συνταξιοδοτικό, και την απόρριψή τους με μόλις εννέα ψήφους, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας αναμένεται να εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο για την ανανέωση της πυρηνικής βιομηχανίας, η οποία έπεσε «θύμα» μιας επίμαχης μεταρρύθμισης για την πυρηνική ασφάλεια. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση για τις ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υποστηρίξουν οι βουλευτές του κόμματος Les Républicains της παραδοσιακής Δεξιάς, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός και ορισμένοι κομμουνιστές.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιορίζει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προθεσμίες για να προωθήσει την υλοποίηση της υπόσχεσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων EPR έως το 2035 και για την εκκίνηση μελετών για οκτώ επιπλέον αντιδραστήρες.

Απέναντι στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, «η επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οικολογική. Η ανανέωση της πυρηνικής μας βιομηχανίας είναι οικολογική» δήλωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ, αρχίζοντας τη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η πλειοψηφία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και ως πυλώνα «κυριαρχίας».

Στον απόηχο της συζήτησης στην Γερουσία, η Εθνοσυνέλευση απάλειψε τον στόχο της μείωσης στο 50% του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο γαλλικό ηλεκτρικό μείγμα έως το 2035, όριο που είχε εισαχθεί επί της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ.

Η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ δεν θέλει «ούτε ταβάνι ούτε πάτωμα» για το θέμα, την ώρα που η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει συνήθως περί το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, αλλά μόνο το 63% κατά το 2022 εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας σειράς αντιδραστήρων λόγω φθοράς.

Υπό τις διαμαρτυρίες της Αριστεράς, που φοβάται ότι μπαίνει φρένο στις ακτιβιστικές αντιπυρηνικές ενέργειες, οι βουλευτές ενέκριναν την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση παρείσφρησης στους πυρηνικούς σταθμούς.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ηττήθηκε στο ζήτημα του σχεδίου μεταρρύθμισης του τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, που έγινε αντικείμενο οξείας κριτικής και στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επεδίωξε την απορρόφηση του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire, IRSN) από την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (Autorité de Sûreté Nucléaire, ASN), την Αρχή εποπτείας των πυρηνικών σταθμών. Οι βουλευτές όμως ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος status quo.

Ωστόσο, αναμένεται ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και είναι πιθανόν ότι θα επαναφέρει στο θέμα στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής πορείας του νομοσχεδίου.