Γαλλία: ΗΠΑ και Βρετανία δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Χωρίς την υπογραφή των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκδόθηκε το κοινό ανακοινωθέν των 61 χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Παρίσι «για μια Τεχνητή Νοημοσύνη ανοιχτή, συμπεριληπτική και ηθική». Οι χώρες που υπέγραψαν το ανακοινωθέν -μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία- επιθυμούν έναν ενισχυμένο συντονισμό στη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο», και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς», ώστε η τεχνολογία να είναι περισσότερο προσβάσιμη.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, στην οποία συμπροήδρευε η Ινδία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης κανόνων και ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να σκοτώσει μια βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Βανς προειδοποίησε ηγέτες χωρών και επικεφαλής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από «ιδεολογικές προκαταλήψεις» και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας… Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν».

Ο Βανς υποστήριξε ακόμη ότι η μια νέα βιομηχανική επανάσταση δεν θα συμβεί, εφόσον υπάρξει υπερβολική ρύθμιση που θα αποθαρρύνει την καινοτομία και όσους θέλουν να πάρουν αναγκαία ρίσκα. Επίσης, προειδοποίησε τις χώρες για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα. «Η σύμπραξη μαζί τους είναι σαν να αλυσοδένεις τη χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου» ήταν η αποστροφή του Τζέι Ντι Βανς.