Γαλλία: Διήμερη απεργία των εργαζομένων σε λιμάνια, διυλιστήρια και ενεργειακό τομέα για το συνταξιοδοτικό

Απεργούν σήμερα εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα καθώς και στα λιμάνια και στις προβλήτες της Γαλλίας, στο ενδιάμεσο δύο πανεθνικών απεργιακών κινητοποιήσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά τις 19 Ιανουαρίου, οπότε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης, και πριν από τις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται άλλη μία ημέρα διαδηλώσεων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκούν 24 ή 48 ώρες ανάλογα με τον κλάδο, στα διυλιστήρια, στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στα λιμάνια και στις προβλήτες.

Η μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που συναντά σφοδρές αντιδράσεις, θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη γαλλική Βουλή και οδηγεί στην κατάργηση ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων στους ενεργειακούς ομίλους EDF ή Engie.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα το σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στο οποίο αντιτίθενται όλα τα κόμματα -εκτός της Δεξιάς και της προεδρικής πλειοψηφίας- και το σύνολο των συνδικάτων. Τα τελευταία απορρίπτουν ομόφωνα κυρίως την προβλεπόμενη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Στις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από κάλεσμα όλων των συνδικάτων, η απεργία θα επηρεάσει όλους τους τομείς: τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις μεταφορές κ.λπ. Όμως στην ενέργεια, το ισχυρό συνδικάτο CGT οργανώνει επιπρόσθετες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το αέριο, από σήμερα αναμένονται μειώσεις παραγωγής στους πυρηνικούς σταθμούς και αποκλεισμοί, ωστόσο το πιθανότερο είναι οτι δεν θα προκαλέσουν διακοπές ρεύματος για το ευρύ κοινό.

Από πολύ νωρίς το πρωί, οι απεργοί διενεργούσαν ελέγχους στην είσοδο των πυρηνικών σταθμών, καθυστερώντας την επανέναρξη της εργασίας για τις βάρδιες της ημέρας.

Στα διυλιστήρια, η διακοπή λειτουργίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όμως αναμένεται να αποκλειστούν οι μεταφορές καυσίμων σε χώρους αποθήκευσης.

Στο μενού της διήμερης κινητοποίησης περιλαμβάνονται επίσης οι λεγόμενες «θετικές πράξεις» στην ενέργεια, όπως «δωρεάν» λειτουργίες ή μειώσεις τιμών και επανασύνδεση του ρεύματος για τα νοικοκυριά στα οποία έχει κοπεί.